my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Tuesday, 27 May 2014

andai dia bukan milikku...



“cepat la yang…I nk msuk kje plak kol 2 nnt . Jadi ke tak nk kluar ni.?”…suara zatul sedikit tegas ketika menyambut panggilan tunangnya Azwan..

“yang…emm…kite jumpe mlm ni boleh..??.im so sorry dear....B bz cket skang ni…meeting postpone td x abih2 lg ni…please sayang..?..”..rendah suara azwan ckp seolah2 berbisik menandakan masih setia di meja meeting.!...

“baikla en azwan.…cadangan awak kami terima…such a good presentation.. x rugi syrikat hire you..manyak ong...tahniah..keep up the good work...”…ungkapn bersama salam  diterima dari datok karim usai meeting sekitar jarum jam menunjukkan 3.32 ptg….kerjaya sbg marketing director membuatknnya slalu dilanda kebizian..waktu riadah mmg x tentu..

“dett..det..”…nada dering mesej msuk muncul di skrin tpon jenama oppo milik azwan…henfon yg br dibelinya ketika beli belah di bukit bintang mggu lepas bersama zatul..
….
“ u ni ..lg sebulan je kite nk kawen…boleh x u focus cket..!..nk kawen ke tak..?...kalau kali ni tgguh lg mjlis kawen kite…kite putus tunang je la..!..”…teks wasap dr no –sayangku- 

Azwan membiarkn saja mesej itu…tggu mlm nnt br nk pujuk semula si kekasih hati..

“ mlm ni kol 8 I amik u kt bwh..pki lawa2 nnt kite p dinner..”..teks azwan buat zatul..

“u nk mkn ape yang..?.”..azwan mulakan bicara..ilang dbar hatinya melihat zatul senyum..menandakan zatul hnya marah seketika saja..itu lah zatull…cpt marah..cpt sejuk..!..

“ I nk….grilled salmon..bolognaise spageti…ceaser salad nnn lemonade.!..wait2..apple pie for my desert.”..tanpa tgk menu zatul mengungkap pesanan mkana kpd waiter ..

“bnyknye u mkn yang..x tku gemuk ke..?”..azwan kaget

“I lapar la..dr  tgh hari I x mkn tau…u pnye psl la..asal jnji ade itu la ini la...” ..zatul herdik manja….azwan blushing..segan sdri..tp xpe la..da mmg pempuan camtu la sifatnya…sensitive lebih..

“yang lain2 da settle..kusus kawn da pegi…so tggl hiv test je la…x sabar rasenye nk kawen…nnt ade anak..eee..sronoknya…” zatul excited…

“hah.!..hiv test..?..perlu ke yang..?”..azwan terkejut ..perlu ke bnde2 camni utk kawen..

“perlu la mr azwan oi.…nk kawen kne la sihat segala2…kalau u ade pnyakit bjangkit ..i tanak kawen ngan u..tanak kongsi2  - buat kt klinik swasta pon boleh ..i tau u bkn nk pg klinik kt ramai org kn…”..zatul bg info…azwan angguk sahaja tanda 50-50 stuju dan tidak..pedar rase perasaanya dgn ayat2 zatul td..

“kita buat asing2 k test tu…I smpi selasa ni bz…nnt rabu I p buat test tu…boleh..?”..azwan memberi cadangan…

“ok”..tanda stuju dr zatul tanpa bnyk bantah...layan prasaan lapar lebih seronok buat zatul ketika ini...mane taknya..smbil mkn diiringi lagu 'i will always love u nyanyian whitney.!..nikmat bganda2...panorama biasa di tmpt mkn eksklusif..

Azwan mnyaksikan zatul mkn dgn penuh selera..entah kenapa soal hiv test tu  membutkn dia rumit di benak fikirannya…
…..
“slmt pg..sy nk buat hiv tes utk kawen..”…azwan bertanya di kaunter klinik pakar zahrin..

“mintak ic encik…encik duduk dulu nnt kami pggil ya “…seraya dijawab jururawat cantik berbaju biru..elok sgguh parasnya..padan dgn kerjayanya.

Keadaan klinik agak lengang…mungkin kerana masih awal ..mungkin juga azwan pelanggan ptama yg bkunjung ke klinik itu hari ni…jam tgn berjenama tissot di lengan gagahnya menunjukkan baru jam 10.13 pg..

“encik azwan kamil…sila masuk..”..pintu dibuka sambil berdiri seorang nurse yg cantik senyum menampakkn giginya cantik tersusun..sempt juga mata azwan melirik nurse yg cun itu..tp prasaan tkut masih mendominasi kalbunya kini.

“bleh tglkn sy ngan dokter je...its P n C ..”..mohon azwan kpd nurse cantik td tanda azwan mahu urusan klinikalnya sesulit mungkin..umpama membuka rahsia sulit krajaan…nurse td mengangguk faham lantas beredar ke kaunter - mungkin - meninggalkan azwan dan dokter berdua sahaja dlm blik rwatan itu.

..tanpa bnyk ckp doctor zahrin memulakan bicara…

“ da ready encik azwan..?..jgn takut..hiv test kejap je prosedurnya…dlm 10 mnit da bleh tau result...”..

“maaf bertanya…ade penah amik bahan terlarang..?.”..doktor zahrin mula bertanya umpama hakim..

“tak..im clean”..pantas dijawab azwan..

“tak pernah main ‘anak2 ayam kan..?..’..” ..doc zahrin cuba berkias..tp dlm sgguh maksudnya...adrenalin azwan mula tidak stabil...

Azwan x menjawab...sekadar senyum sahaja..senyum kelat bak teh tanpa gula.ubt pling mujarab utk cirit birit..

“mmm….ok…sy da ready doc..”..jwb azwan sedikit gugup...fikirannya melayang mengingati zmn jahiliahnya dulu...arghh,..senak sgguh kepalanya kini...mahu saja mohon mc utk harini..

“bismillah..tahan skit ye..” jarum halus mula membenam di ujung jari hantu belah kiri azwan..

“ouch..”..tindakan reflek..sedikit sakit mungkin...

…. 7 minit kemudian..

“maaf sy nk tnye en azwan sikit …en azwan penah demam2 ke..maksud sy demam berlarutan.?.batuk bpnjangan ke..batuk berdarah ke..?..ade..?..”..dokter zahrin menyoal azwan umpama pesalah..riak wajahnya nampak gusar.

“knapa doc..ade masalah ke..?.”..azwan gelabah..adakahh…..

“mungkin kit hiv rapid test ni ade maslah kot..”..doktor zahrin cuba blagak selamba..

“kite buat ujian ke dua ya..”..balas doctor zahrin…agak cemas air muka dr zahrin…lg cemas buat azwan bila dr. zahrin mula memakai sarung tgn utk amik darahnya kali kedua.!...mase ambil darah kali ptama td ok saja riak wajah dan cakapannya..

….8 minit kemudian.

“sy hrp awak sabar ya en azwan….awak..awak...ok camni..awak positif hiv…”..tu je yg luar dr mulut dr zahrin..matanya umpama memberi isyarat yg dia simpati pd azwan...bakal pengantin yg xkn jd pengantin!..hancur impiannya membina mahligai...hiv...bkn semudah selsema utk diubati..bukn semudah mengobati kanak2 kencing mlm pon.!

“hah.!!..hiv..??..doc  jgn main2...macamane sy buleh dpt pnyakit tu.?...jgn2 alat doctor tu silap kot..”..azwan mula resah…prasaan takut seakan menikam benak.. 

prasaannya….zatul…kawen..malu..sakit..mati..arghhhh..!!...semua berlumba2 menerjah kotak fikirannya kini. .SERABUT

“HIV”..hehhh..azwan menggeleng2kn  kepala…adakah ini …arghhhhhh...

BERSAMBUNG....smbung sdri la deh..mls dh nk taip..hehe







No comments: