my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Thursday, 20 November 2014

pahit manis semester 7

semester 7 berakhir dengan pelbagai lipatan cerita..suka - duka - marah - sayang - semuanya bercampur aduk yg kadangkala membuatkan hormon emosi kurg stabil..:p

SEMANGAT  - da jd kebiasaan sy awal2 sem.."ak nk dekan sem ni!"...kalo x buat camtu mmg nk main je kejenye..stadi lak x brape nk bsungguh...dan kebiasaannya bila time exam prinsip nk dekan tu akan pudar sket demi skit.!..lg2 kalo soklan exam tu mcm susah nk makan....LULUS pon jadila...tanak ripitt..pullokk..!!..ape punye prinsip pon ak xtau la..jgn amalkn sikap sebegini ye...lawan sikap2 negetif tu..setan sume tu..hehee

CATALOGING - ini subjek ha..ilmu wajib tahu bagi mereka yg kerja kt library...kalo fail subjek ni mau pencen awal beta..!!..awal2 blaja excited giler..!..mkin lame rase mcm blaja fizik kimia la pulok ..mcm benak plak otak kite nk hadam subjek ni..!!..uhh...x salah kirenye sy katekan yg subjek ini sangat la menuntut kesabaran yg tggi..begitu la tahap kesukarannya...napak remeh tp berat sbenarnya...ade yg smpi kol 3 pgi duk blajar cara guna kitab merah tu...bak kate senior..killer paper...b++ la cuak ak yg duk nk hadap paper ni nnt...scara peribadi subjek ni xde dlm list subjek kegemaran sy...hehehe..bkn sbb x minat tp sy knl diri yg x brape nk masuk dgt sesuatu yg memerlukan ketelitian yg tggi.!..sabar x brape nk bnyk dlm diri ni..tp alhamdulillah..akhirnya pndai jugak nk guna kitab merah tu.. tQ prof hammy...n x lupe jugak sir rashid n dik nani krn sudi ajar sy gune kitab ni. :)

ASSIGNMENT & CLASS-..uhhh...sem ni saaangattt mencabar..!!..seolah2 sy perlukn 30 jam sehari..sem ni jgk sy sedikit puaka dr sebelumnya..sehingga kn ade yg label sy seorg yg sgt tegas..!!..maaf la kpd anda yg mgkin x selesa dgn cara sy...tegas,laser dan bossy adalah 3 perkara berbeza ya..dan utk sem 7 ni sy x nmpk pon celah mne tegas nya sy tu..hahaa..meh nk bebel cket sinopsis kite sbg plajar2 yg sdg bekerja ni - ..dlm menyiapkn tugasan kerjasama amatlah dtitik beratkan...konsep sy mudah je..sy x kn kompromi dlm hal melibatkn keadilan dan kesamarataan...bila bekerja dlm berkumpulan tmbh2 lg mengejar dateline kalau main2 dan kurg komitmen hasilnya kurg memuaskan..kalau boleh kite nk la hasilnya yg terbaik..utk kita juga..senyum nnt bile dpt result...so sy kalo boleh nk elakkn benda2 negatif mcm tu..so masing2 wajib mainkan peranan..tanam dlm diri rasa tanggungjawab.."ak bizi, dia pon bz"..Allah bg 24 jam sehari utk semua org..so wats da problema.??..tggl lg cara kebijaksanaan kita dlm mengurus masa..so pndai2 la give n take..adalah tak bagus andai kita hanya menjadi liabiliti dlm sesuatu team dan lebih truk jika kita selesa mengamalkan konsep lembu punya susu sapi yg dpt nama...tak manis dek non..ak maki ko nnt jahhhhh :) ..

maaf kn sy andai sy mengguriskan hati dan perasaan mana2 pihak.

HOSTEL & eXAm - sem 7 ni jgk ramai yg pakat duk hostel berjemaah demi exam..ngalahkn budak fulltime plak..kate org smbil menyelam smbil minum air..so xde kesalahan d ctu..kt hostel ni jgk la tercipta memori2 indah utk kita semua...pg ptg exam..mlm dpt mengeratkn hubungan silaturahim sesama kwn2...hang out sama2..mkn same2..mnum sama2..suka suki sama2...pakat2 bg semangat utk paper seterusnya...special kn persahabatan geng2 imers ni..??..wpon kite hanya knl 3 taon lps tp gelagat kite semua da mcm knl dr kecik..poy2o gile2 gedik2  all mixed together maka terlahirlah imerz11yg mmg all about that bass la .!!..lg2 kita semua da nk masuk sem akhir..semua ni akn jd memori indah buat kita semua... - tQ semua melvin,Q,iqa,ct,ayu,k.yuni,yna,pia,mas n semua yg duk gegak gempita mlm2 hari kt sopim komplek tu...

TERIMA KASIH -  tQ diucapkan kpd semua lecturer yg mendidik sy dan kwn2 sem 7 lps..sir KAA, sir AP, sir Rashid, Mdm dan Prof Hammy...dan x lupe juge buat groupmate sy..dannn for sure imers11 yg x putus2 saling membantu antara kita..susah nk dpt classmate mcm korang semua ni...terasa mcm 1 family.

RESULT - alhamdulillah..sy personally berjaya mencapai target..sy hrp kwn2 pon sama :) .. kesemua semester yg menawarkan 'hadiah' berjaya di capai...pd sy ianya sbg pembakar semangt utk diri sendiri yg kita pjj pon mampu buat andai kita pndai manage masa dan blajar besungguh2...sekurang2nya ade sesuatu sbg hadiah utk diri sendiri yg boleh di jadikan inspirasi utk smbung blaja peringkat seterusnya.

welcome semester 8 > x  sabar nak abis > convo > apply kje baru (anjakan dlm kerjaya )...hikhikhik..




Tuesday, 27 May 2014

andai dia bukan milikku...



“cepat la yang…I nk msuk kje plak kol 2 nnt . Jadi ke tak nk kluar ni.?”…suara zatul sedikit tegas ketika menyambut panggilan tunangnya Azwan..

“yang…emm…kite jumpe mlm ni boleh..??.im so sorry dear....B bz cket skang ni…meeting postpone td x abih2 lg ni…please sayang..?..”..rendah suara azwan ckp seolah2 berbisik menandakan masih setia di meja meeting.!...

“baikla en azwan.…cadangan awak kami terima…such a good presentation.. x rugi syrikat hire you..manyak ong...tahniah..keep up the good work...”…ungkapn bersama salam  diterima dari datok karim usai meeting sekitar jarum jam menunjukkan 3.32 ptg….kerjaya sbg marketing director membuatknnya slalu dilanda kebizian..waktu riadah mmg x tentu..

“dett..det..”…nada dering mesej msuk muncul di skrin tpon jenama oppo milik azwan…henfon yg br dibelinya ketika beli belah di bukit bintang mggu lepas bersama zatul..
….
“ u ni ..lg sebulan je kite nk kawen…boleh x u focus cket..!..nk kawen ke tak..?...kalau kali ni tgguh lg mjlis kawen kite…kite putus tunang je la..!..”…teks wasap dr no –sayangku- 

Azwan membiarkn saja mesej itu…tggu mlm nnt br nk pujuk semula si kekasih hati..

“ mlm ni kol 8 I amik u kt bwh..pki lawa2 nnt kite p dinner..”..teks azwan buat zatul..

“u nk mkn ape yang..?.”..azwan mulakan bicara..ilang dbar hatinya melihat zatul senyum..menandakan zatul hnya marah seketika saja..itu lah zatull…cpt marah..cpt sejuk..!..

“ I nk….grilled salmon..bolognaise spageti…ceaser salad nnn lemonade.!..wait2..apple pie for my desert.”..tanpa tgk menu zatul mengungkap pesanan mkana kpd waiter ..

“bnyknye u mkn yang..x tku gemuk ke..?”..azwan kaget

“I lapar la..dr  tgh hari I x mkn tau…u pnye psl la..asal jnji ade itu la ini la...” ..zatul herdik manja….azwan blushing..segan sdri..tp xpe la..da mmg pempuan camtu la sifatnya…sensitive lebih..

“yang lain2 da settle..kusus kawn da pegi…so tggl hiv test je la…x sabar rasenye nk kawen…nnt ade anak..eee..sronoknya…” zatul excited…

“hah.!..hiv test..?..perlu ke yang..?”..azwan terkejut ..perlu ke bnde2 camni utk kawen..

“perlu la mr azwan oi.…nk kawen kne la sihat segala2…kalau u ade pnyakit bjangkit ..i tanak kawen ngan u..tanak kongsi2  - buat kt klinik swasta pon boleh ..i tau u bkn nk pg klinik kt ramai org kn…”..zatul bg info…azwan angguk sahaja tanda 50-50 stuju dan tidak..pedar rase perasaanya dgn ayat2 zatul td..

“kita buat asing2 k test tu…I smpi selasa ni bz…nnt rabu I p buat test tu…boleh..?”..azwan memberi cadangan…

“ok”..tanda stuju dr zatul tanpa bnyk bantah...layan prasaan lapar lebih seronok buat zatul ketika ini...mane taknya..smbil mkn diiringi lagu 'i will always love u nyanyian whitney.!..nikmat bganda2...panorama biasa di tmpt mkn eksklusif..

Azwan mnyaksikan zatul mkn dgn penuh selera..entah kenapa soal hiv test tu  membutkn dia rumit di benak fikirannya…
…..
“slmt pg..sy nk buat hiv tes utk kawen..”…azwan bertanya di kaunter klinik pakar zahrin..

“mintak ic encik…encik duduk dulu nnt kami pggil ya “…seraya dijawab jururawat cantik berbaju biru..elok sgguh parasnya..padan dgn kerjayanya.

Keadaan klinik agak lengang…mungkin kerana masih awal ..mungkin juga azwan pelanggan ptama yg bkunjung ke klinik itu hari ni…jam tgn berjenama tissot di lengan gagahnya menunjukkan baru jam 10.13 pg..

“encik azwan kamil…sila masuk..”..pintu dibuka sambil berdiri seorang nurse yg cantik senyum menampakkn giginya cantik tersusun..sempt juga mata azwan melirik nurse yg cun itu..tp prasaan tkut masih mendominasi kalbunya kini.

“bleh tglkn sy ngan dokter je...its P n C ..”..mohon azwan kpd nurse cantik td tanda azwan mahu urusan klinikalnya sesulit mungkin..umpama membuka rahsia sulit krajaan…nurse td mengangguk faham lantas beredar ke kaunter - mungkin - meninggalkan azwan dan dokter berdua sahaja dlm blik rwatan itu.

..tanpa bnyk ckp doctor zahrin memulakan bicara…

“ da ready encik azwan..?..jgn takut..hiv test kejap je prosedurnya…dlm 10 mnit da bleh tau result...”..

“maaf bertanya…ade penah amik bahan terlarang..?.”..doktor zahrin mula bertanya umpama hakim..

“tak..im clean”..pantas dijawab azwan..

“tak pernah main ‘anak2 ayam kan..?..’..” ..doc zahrin cuba berkias..tp dlm sgguh maksudnya...adrenalin azwan mula tidak stabil...

Azwan x menjawab...sekadar senyum sahaja..senyum kelat bak teh tanpa gula.ubt pling mujarab utk cirit birit..

“mmm….ok…sy da ready doc..”..jwb azwan sedikit gugup...fikirannya melayang mengingati zmn jahiliahnya dulu...arghh,..senak sgguh kepalanya kini...mahu saja mohon mc utk harini..

“bismillah..tahan skit ye..” jarum halus mula membenam di ujung jari hantu belah kiri azwan..

“ouch..”..tindakan reflek..sedikit sakit mungkin...

…. 7 minit kemudian..

“maaf sy nk tnye en azwan sikit …en azwan penah demam2 ke..maksud sy demam berlarutan.?.batuk bpnjangan ke..batuk berdarah ke..?..ade..?..”..dokter zahrin menyoal azwan umpama pesalah..riak wajahnya nampak gusar.

“knapa doc..ade masalah ke..?.”..azwan gelabah..adakahh…..

“mungkin kit hiv rapid test ni ade maslah kot..”..doktor zahrin cuba blagak selamba..

“kite buat ujian ke dua ya..”..balas doctor zahrin…agak cemas air muka dr zahrin…lg cemas buat azwan bila dr. zahrin mula memakai sarung tgn utk amik darahnya kali kedua.!...mase ambil darah kali ptama td ok saja riak wajah dan cakapannya..

….8 minit kemudian.

“sy hrp awak sabar ya en azwan….awak..awak...ok camni..awak positif hiv…”..tu je yg luar dr mulut dr zahrin..matanya umpama memberi isyarat yg dia simpati pd azwan...bakal pengantin yg xkn jd pengantin!..hancur impiannya membina mahligai...hiv...bkn semudah selsema utk diubati..bukn semudah mengobati kanak2 kencing mlm pon.!

“hah.!!..hiv..??..doc  jgn main2...macamane sy buleh dpt pnyakit tu.?...jgn2 alat doctor tu silap kot..”..azwan mula resah…prasaan takut seakan menikam benak.. 

prasaannya….zatul…kawen..malu..sakit..mati..arghhhh..!!...semua berlumba2 menerjah kotak fikirannya kini. .SERABUT

“HIV”..hehhh..azwan menggeleng2kn  kepala…adakah ini …arghhhhhh...

BERSAMBUNG....smbung sdri la deh..mls dh nk taip..hehe







itam & the gang



“mimi..mimi syg…mimi..”..tercari-cari hawa kucing parsi kesayangannya..peneman hidupnya kini setelah kematian suaminya akibat kemalangan jalanraya 2 tahun lepas..mimi kucing parsi yg dibelinya dgn nilai hampir sama byran muka sebuah kereta keluaran eropah..

“mimi ade kt dlm bilik tu ha…mak da bg mkn pon.”..jwb mak piah menamatkn persoalan hawa yg tercari mimi sedari td..hujan diluar semakin lebat mencurah...

“itam…cutcutcuttt…jony..!..oren…epit….”….giliran mak piah pula memanggil empat sekawan kucing belaannya…semuanya kucing2 yg dikutip di pasar tani atas belas ehsan sesame makhluk oleh mak piah….nasik bergaul ikan selayang rebus menjadi santapan kucing2 sekalian…

“lambat la kau ni epit..!!.terjongket jongket..!!.”..pekik itam merenung tajam si epit dgn mata kuningnya..

“ kau ni itam..si epit tu kan OKU..cemane nk jln cepat2..”…bebel si oren kpd itam sbg  amaran kepada itam jgn plekehkn kwnnya..

“ tu la..sape suruh p main jauh2…lintas jln x tgk kiri kanan…kan da xcdent..!!..nasik baik patah kaki je..kalau kne gilis camne..sape nk bwk p hospital..?..”..bebel itam lg persis gangster..

“diamla kau itam..!!..memekak je..kau pon same..asal ptg ilang..asal ptg ilang..same je kau dgn si epit tu.” ..oren mencebik muka..

“wah wah wah orenn…!!..kemain kau ye membela si epit ni..ke kau ade hati ngan si cacat ni..?..”..bentak itam..

Epit hanya tgk sahaja wayang langsung itu...masih terbyg ngeri tragedy kemalangan yg menimpanya…nasib baik hnya dilanggar motosikal…kalau ditabrak kereta..mahu hancur satu badan!..

Mereka berlari2 anak ke dapur utk menjamu selera…

“mimi chayang..”

“meawwww..sempat juga mimi menjeling sombong kea rah itam..”…

“eiii..geli la aku ngan si parsi tu..!!!..mengada2…kite mkn nsik ikan rebus je…cube ko tgk makanan die..??..friskies ..whiskas...!!!...”…suhu badan itam naik menggila kerna dengki layanan dan kelebihan yg dimiliki si parsi mimi…mundar mandir dia di depan bilik hawa…hidungnya menangkap aroma sedap friskies kepunyaan mimi…

“kau ni itam…dengki pesal..bia la ..”..selamba jony menyampuk…jony si kucing jantan kampung  dambaan si kucing betina di kampung itu..

“cemane ak x jeles.!!..dengki..!!...kau tgk la…die tido pon dlm bilik..atas katil plak tu..kite ni ape..??..tdo kt dapo jarang2…bnyknye tdo kt luar..!!...”..protes itam tnda bnyk yg x puas ati..

“cutcutcutttt…..”…panggilan ke 5 dr mak piah menandakan nasik ikan rebus sedia dinikmati mereka berempat….

Dulang berisi nasik ikan rebus dan mangkuk air tersedia…jony,oren,epit menikamti juadah seadanya…itam pula mogok…prasaan dengki masih membungkam..

“hai kucing2 kampong semua…sedap ke nasik ikan rebus tu..??..euuwwwww...low class sgt...””..mimi si parsi bersuara sombong…tersedak epit si Oku yg sdg minum air dlm mangkuk axion yg telah di jdikan mangkuk air…yg pasti itam pling panas ati dgn ejekan sebegitu…itam mengerling garang..

“korang ni semua …ade..ade… ni  x..??.” .mimi menunjukkan gmbr sijil lahirnya yg diframekn menandakan beliau adalah kucing yg dibeli dan dijaga rapi secar sah dan ekslusif..bkn semua mampu memilikinya..

“yg ni ade..?..comel tak..??..beli online tau..??..oh fogget it..korg bkn tau online tu ape..heeheh”..mimi mendongakkn kepala dan jarinya bergoyang2 menunjukkan rantai baru yg dibeli hawa sebentar td..

“euwww..sape yg bau busuk ni…!!!..jijik la…!!...tak penah mandi ke korang2 ni semua….??..eiiiyakkssss..!!..”..mimi mencebik muka sambil menggeleng2kan kepala...

“ tu taik mata tu..?..erhh…”..pengotor la kucing2 kampong ni..”phuii..!!”..

“ok la..bye..geli la lame2 tgk korg ni..”..melenggang2 si mimi membontoti hawa ke kereta.bersiar2 lg mereka ptg ni…rutin biasa hawa berjalan2 bersama mimi pusing2 kampung…kucing mahal katekan…kesayangan pulak tu…

“arghhhhhh..tensyen tensyennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...!!..menatang sgguh si mimi ni...mcm la die tu bukan spisis kucing..hrp bulu je kembang..otak kecut..!!...”…” itam menggila smbil menendang kaki ke arah epit..

“aduh…sakit la itam..”..mengaduh si epit smbil menjilat kaki2nya yg patah tu..

“kau ni itamm…gile eh..?...sakit ti epit tu tau..!!..lantak la si mimi tu nk ckp ape pon..buat derk je la..”..oren marahkan itam dgn misai mendongak ke atas....

“ntahnya…emo lebih la si itam ni…”..jony sampuk utk kali setrusnya…

“kau tgk la..!!..berani die phuiii kan aku…!!..kite semua..!!..ak x kire..mlm ni ak nk ajar si mimi sombong tu..die igt die sape…ni itam la..ITAMMMMM…xde lg mne kucing brani menjtuhkan air muka aku tauuu...pakej skali ngan phuiii plak tu..!!..”…jerit itam bagai kerasukan smbil mencekak pingang.…

“wah…sejak bile kau pndai cekak pinggang ni itam..??.bdiri 2 kaki lak tu..”..perli epit si oku,..

“kau ade.?...boleh buat cam aku..kau oku duk diam2.?.”..balas itam memperli..

“ha dah….p main kt luar…syuhsyuhhh...”..mak piah bersuara dari sikni…menyiang ikan agaknya utk mkn mlm, nnt..mereka umpama dihalau mak piah..itu situsi biase selepas mkn…mkin panas itam ..

BERSAMBUNG…
Amin2014

Tuesday, 6 May 2014

cinta itu milikku...



Jalanraya yg sesak ditemani hujan lebat menggila membuatkan feena bermonolog sendirian. Sudah pulangkah si jantung hati adam dan cahaya kehidupannya haikal.?.benaknya kusut sementelah telefon pintarnya bertukar gelap pada skrin seretnya ekoran kehabisan bateri..”arhghh..”..bentak feenasendirian menjadikan stereng Toyota vios berwarna putihnya sebagai bahan ujian kekerasan tangannya...

krek.…tombol pintu utama kediaman pangsapuri elit dipulas slps kad keselamatan diseret pd gril...”assalamualikum….sayang..…haikall….. sayang…”..berulang ulang feena memanggil dua insan pelengkap hidupnya…namun tiada yg menyambut salam nya..

tanpa menjenguh ke sudut lain kediaman setengah juta itu feena terus melangkah masuk ke kamar beradu..letih sugguh dia hai ni..
“uwahhhh…”menguap feena dek keletihan tugasan pejabat dan terdampar di kesesakan lalulintas td..di tambah pula kedinginan hujan membuatkan matanya minta di tutup rapat …katil bersaiz king itu minda di isi...penyaman udara di buka sedingin biasanya…dan terbaringlah susuk langsing nya di atas tilam empuk..

“feena dgr baik baik..abg nk kawin lagi..!...feena setuju ke.. tak setuju ke..abg tetap dgn pendirian abg..!!..faham..feena akan bermadu..kalau feena tak suka..kite becerai...paham..!!”..
pekikan adam umpama halilintar membelah awan...adam tidak memberinya sebarang pilihan untuk membalas jawapan muktamadnya.!..

“sampai hati abg..”..biasalah wanita..air mata feena meluncur laju umpama hujan lebat kala dia memandu vios putihnya waktu pulang dr kerja td.. benaknya hanya memikirkan mesti perempuan yg pernah dia terserempak dlm ladies room tempoh hari ..iya..”azlin..!! “.

.perempuan yg dikenali sewaktu annual dinner  anjuran company adam kira2 3 purnama lalu…mmg x salah lg….azlin...nama azlin berulang kali disumpah feena umpama bomoh sdg menjampi serapah pesakit..

“..azlin kan bang..??..azlin kan...cakap lah..azlin ke betina sial tu..!!.???”..pekik feena menggila umpana kerasukan iblis smbil menggongcang bahu kekar adam…

“Prapppp”…satu das penampar kudarat lelaki melekat di pipi feena sekaligus membuatkan matanya berpinar…tubuhnya umpama melayang tersungkur hamper mengenai bucu katil nya,..

.”ya azlin..!!...sekretari aku..PUAS..??!!”..pekik adam memberi jawapan tepat atas persoalan feena td..rokok dunhill di mulut adam yg masih tinggal sparuh dilemparkan ke lantai..terkena sedikit habuknya di atas karpet mahal yg dibeli di IKEA zaman mereka bahagia dulu..

“sial kau azlin..!!...”..pekik feena didalam hati..bimbang kalau dilontar vokalnya terlekap lagi sedas dua penampar sulung adam di pipi gebunya..

“sampai hati abg buat feena mcm ni..ape salah feena.. hah..!!..ape salah feena..!!!”..jeritan sekuat hati feena ditambah airmata yg bercucran dr td membuatkan matanya comot dek cair mascara berjenama yg dipakai waktu pergi kerja pg td…kuat juga ‘membalas’ si feena ni..ye la..

kerjaya sbg peguam membuatkan feena lantang berbicara dan tidak mudah membuat keputusan sblm mendengar hujah2 pihak berwajib..pihak berwajib di sini adalah ADAM.!..lelaki yg dinikahi 5 tahun yg lepas kini cuba meduakan nya.!!..hujah adam dilayan umpama pesalah di kandang mahkamah…

“selama kita kawen..ape kau beri pd aku..hah.??..”..pekik adam membelah suasana malam sepi tanpa suara sang cengkerik waalu seekor...

“ade kau beri aku anak..zuriat..!!..betina mandul..!!..”..kali ni tuturan adam btl2 merobek hati feena ..hati dan perasaan feena ibarat kulit disiat siat…tak mampu feena untuk berdiri lg…hinaan maha berat dilontarkan oleh insan yg paling disayangi..!..

Feena terdiam..hanya airmata menjadi sahabat karibnya ketika ini…berpinar mindanya menerima pktaan paling digeruni insan bergelar wanita…sementelah lagi matlamat perkahwinan mmg dambakan anak sbg pelengkap kehidupan…

“feena..bangun syg...feena..”..feena di awan awangan…suara itu berbeza benar dgn suara yg melaharnya sebentar tdi..terasa tubuhnya digoyang manja..

“feena..feena..mama..mama…”..berselangseli 2 pktaan indah itu…

Fenna membuka mata…pandanganya terpana ke suci wajah adam dan haikal…haikal bermain2 di sisi feena..

“astagfirullah hal azim..mimpi rupenya....”mengucap panjang feena…”abang..”.”haikal”..lantas memeluk erat 2 insan yg disayangi dunia akhirat itu..terasa hangat badan keduanya..

“kenapa sayang..”..bisik adam dgn nada suara menyenangkan..

“xde ape2 bang…feena mimpi td..”…ucap feena smbil mengukir sebuah senyuman manis kpd sang suami..

“tu la..tdo x sempat basuh badan..dah..p mandi nnt kite solat isyak sama2…”..kata2 adam membuatkan feena senang & bersyukur memiliki suami yg sgt baik..pelengkap dan pmbimbing hidupnya dan haikal..

Tamat..….
Amin.




Saturday, 19 April 2014

check in rumah batu tinggi

memulakn sem disember dgn penuh semngat smpi terlupe nk update entry....sejak mkin tua ni nk menaip pon mls...suatu hari nnt blog ni pon akan jd pekasam sudahnye...

semuanya bjalan lncar sehingga lah tarikh 9 mac menjelma...for the first time ever in my life..." awok ni simptom denggi dik...kite cek darah lg skali k..mlm ni awok kne masuk wad la kite nk pantau..."...terus meggelabah monyet ak dibuatnya.!..mcm2 dtg dlm fikiran...mase tu ak btl2 rebah...sesi mengemis simpati dan pertolongan dr Allah bermula....sblm2 ni bajet hebat sgt...smayang pon lambt2 je...doa pon pendek2 je..bile sakit...baru tau langit tggi rendah..doa mcm xde penghujung..!!..

day 1 - wad 7e

mula2 masuk wad rase biase je...nmpk spesel sbb katil ade kelambu...yg suspennya ak diletakkan di area ala2 kritikal gtu...heyyy...ak salah lokasi nih..!!..mse tu da bdebar...terok sgt ke sakit ak ni.??..masih lg cuba berfikiran positif...buat2 ckp ngan org sbelah...org yg menunggu pesakit katil sbelah..pesakit katil sbelah da tdo ala2 da kojol ngan wayar kt idong tgn sume sume...ak ok sket la wyr air je kt tgn...hrp2 xde la smpi nk kne sumbt wyr kt idong sume tu..nmpk sgt petanda nk ke kubur... :(

mlm tu mmg xleh tdo...kt belah kanan berwayar bagai...sbelah kiri kencing pki tiub...kt depan meracau plak pak cik tu..sakit ape pon xtau la...yg depan sorg lg ak x leh tgk...agak nazak die...wayar complete set...wayar kt idong dada tgn sume ade..bungkus kepala lg tu..mcm koma pon ade tgk...kjp2 doktor dtg tgk..kjp2 nurse dtg...ya Allah...tkot la tgk situasi hospital ni..nyesal pon ade dtg spital...positif2...

day 2 - wad 7e

suspek denggi x diberi sebarang ubat..hanya masuk air je lps sbotol..sbotol..." knape awak x pki bj hospital dik "..tnye misi sorg tu...emm..jp lg sy pki...sy nk mndi dlu..tenkiu suhardi n hanif yg hntrkan barngan keperluan peribadi yg sgt la cantik warnanya...pakej nk knekn ak skali la tu kn...!!..x pe la..at least ak x la pki bj yg sama 3 ari tu.!..

 ptg tu sgt2 la buat ak takot...pak cik yg katil depan tu nazak..!!..ooo maigodd..!!..ak menyaksikan kematian di depan mata ku...smpi harini tbayang2 saat dia nazak..suara tsekat2 duk sebut Allah..Allah..doktor misi mmg klamkabut cuba menyelamatkan pak cik tu..sgt mulia mereka semua..syabas...tp tu sume x ilgkn rase tkot ku ini...family2 pakcik tu pakat duk pelok2..nangis...x lame kemudian smpi anak die dr PLKN kot...dipapah rakan2..mkin lame mkin laju sebutan Allah Allah...then mkin plahan...plahan...smpi la...tangisan sanak saudara makin kuat esakannya...Innalillah...pak cik tu da smpi ajal die...seriously ak tkot..da la ak duk dlm zon yg sama...cuba utk positif lg...tp..xleh dh..trus amik botol air tu msuk toilet..xleh dh..

dlm 15 minit ak kluar...x selesai lg urusan pak cik yg meninggal tu...then smpai pulak mende pengusung mayat..!!..huhhhhhhhhhhhhhh..im totally out..!!..lost..!!>.deprss..!!.takot sume ade...amik nafas dlm2..cuba btenang...mungkin Allah suh ak tgk sume ni sbb nk suh ak sedar yg ko xleh lari mne2 kalau ajal da smpi..!..ok noted....ak pon tgk je la semua yg blaku dpn mata sorg diri...yes...ak plukan sesorg utk berbicara...pd mse ni ak tringt pesan doktor firdaus mse ak buat rawatn  kt husm dlu..." if u depress..find someone to talk to.."..ak menanti peluang itu....

x lame lps tu...smpi plak sorg pesakit..yg ni lain pulak kaedahnya..tgn bergari la plak..tetibe di landing kn jgk sbelah katil ku..ya Allah...mmg btl2 Kau nk ajar ak kali ni kan...hospital ni mmg pusta tarbiyah terbaik utk insan bernama AMIN..mmg kalah dgn situasi2 camni...serourly..ampunkan aku Ya Allah...ak mmg xleh trima mne2 mnusia yg sakit sbb die sdri cr pnyakit..!!..dlm ati aku ni mesti penyamun pnyangak..xpon pnagih dadah.!!...sangkaan ku benar..!..ak tnye polis yg jg dia..yes he is a drug addict..pakej ngan merompak l..!..fuh..menyirap ak si nurse2 yg landingkan mamat tu sbelah katil...ape lagi...terus ak tarik tabir...ak mmg xleh nk msuk ngan org2 camni..respek mmg x la..!

cek darah time..."bakpe daroh awok tggi ni ...cek pg td molek2 ade je.?"...yes..u dtg waktu yg btl nurse yg cantik..ak btl2 perlukn seseorg utk bcakap ketika ini..Allah hadiahkn peluang..dgn pntas ak memulakan bicara...boleh sy ckp cket.." sy btl2 tertekan skang ni..sy btl2 down..sy xleh nk hadap la situasi dlm hospital ni..tgk la keadaanya..org kiri mcmni ..kanan mcm ni..kematian plak depan mata...sy btl2 down sgt nurse...boleh x sy nk mtak discharge..?..."...then she said .."oo..adik sabar ye...kami kt hospital ni boleh kate hari2 hadap kematian..kdg2 3 org sehari..kalau kami x kuat camne nk jaga pesakit semua...utk discharge kite tgk esok la ye...bgantng kpd keadaan kesihatan awak esok...awak bnyk kn sabar ya..jgn risau2 sgt..nnt naik darah plak lg lmbt bleh kluar.."...terfikir ak sejenak ngan kata2 nurse tu..name die siti ke ape ntah...mulianya anda petugas2 kesihatan..x takot ke ngan pnyakit2 bjangkit ni .?..ak org batok pon bekobok lari..da imune kot dorg ni sume..smoga Allah balas budi baik anda smua...

mlm plak ak cuba call doktor ..alhamdulilah...bnyk kata2 semangat die bg...lame dh x jumpe doktor..alih2 bile sakit cr die jgk..

day 3 - wad 7e

bermalam sehari lg...tggu result penuh...day 3 msih cuba posotifkn minda...bertenang...dtg la doktor buat pemeriksaan .." ok..u tak demam da arini.."..then nmpk die ckp ngan nurse..mcm rahsia sulit plak da ...tp yg x bestnya doktor ckp..."suspek denggi ni...bile u demam..then hari pertama u tak demam selepas demam tu waktu kritikal...sbb die akn bg dua kputusan...sama ada u akan sakit denggi atau u akan sembuh"...apsal u pki word kritikal doc..u made me scared.!..so xleh discarge lg la ak arini nmpknye...

tghhari kak rubi dtg...she bought me lot of foods and  fruits..tp xleh nk fokus sgt ngan kak b sbb im waiting for my result..dup dap dup dap...

ptg tu result kluar...alhamdulillah...thank god..ak BEBASSS dr denggi..i just a viral fever katenyer..sbb result tu lmbt cket...xleh blik jgk arini...so bermalam la sehari lg..ok la..tenang sket hati ni..at least im free from denggue..

day 4 - wad 7e

ok..everything is good..maknanya.ak bleh balik.!!...thank to my sis yg dtg ..dpt je pengesahan blik kluar dr mulut dokter trus tukar baju hospital yg ijau tu...." x sabar nk balik awok ye.." kate nurse sorg tu...senyum je la ak ni ..da mmg ak nk kluar sgt2..sehari kt spital rase lame sgt..bygkn 4 ari tu..dgn mcm2 perkara 'indah' lagi..sgt 'menyeronokkan'.."u jnji kne minum lebih dr 2 liter air sehari boleh ..??..kalau x tak leh balik.".. dgn pntas ak menjawab.."boleh doktor..boleh..saya janji "...tu la pesan doktor sblm die nk sain borg discharge..da mcm budak kecik ak dilayannya...main ugut2 plak...hahaha...

org berbudi...kita merasa..sebelum balik sempt ucap terima kasih kt semua staf2 yg ade pd mase tu...terkilan sket x sempt jumpe doktor pempuan yg sorg tu..she is good..very nice doctor...utk semua staf wad 7e/f..trima kasih kerana merawat sy...nurse yg pki bg biru (name lupe lak)..anda sgt baik..sorg je sy igt name nurse kat tu siti fatimah kalo x silap..i igt sbb name u mcm name kakak i..hehe..sy tgk anda rawat pak cik ktil ujung (yg kjp2 p toilet ,marah2 kt anak die yg jaga) tu sgt bagus...anda sgt penyabar...waktu mlm plak tu..sy respek anda..(kalo sy yg jd nurse dgn situasi camtu..almarhum da pakcik tu sy kerja kan..hehhee)...doktor2 pon sgt la sopan budi bahasanya..x lupe juge staf pej kesihatan yg dtg buat denggi test aritu kt spital...anda jugak sgt ramah mesra...trima kasih ..kpd pesakit2 lain smoga cpt sembuh...sy balik dulu..

regards..

 ..