my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Saturday, 23 November 2013

Memoir Tun Dr. Mahathir Mohamad

    honestly..sy x habis lg bace buku ni...sy bace yg malay version je...kang bace yg english lain yg Tun tulis lain yg i tafsirkan...saje menempah bala nnt...nak abeskan buku setebal 963 pages ni ..agak azab gak la...bukan ape..buku2 camni nk kne fokus n kne faham betul2..plus ni bkn buku resipi main campak2 jadi..hehehe

sepanjang pembacaan saye..buku ni agak menarik...bnyk perkara2 yg saya penah dgr mase sy kecil..tapi slpas bace buku ni br sy btl2 faham..
 x lupe isu2 panas yg sering kita dgr dlm surat khabar.. dlm buku ni Tun huraikan dgn detail siapa..dimana...kenapa...maaf ckp bg penentang Tun (segelintir) mungkin buku ini dianggap karya 'menegakkan benang yg basah"..tp pd saya sebagai pembaca sy lebih suke bersikap neutral..so pandai2 la kite fikir sdri...plus sy ni mmg admire Tun since when i was a child lg..so lg sng nk bace tnpa ade prasangka...

 bnyk jugak topik menarik yg Tun utarakan dlm buku ni..sbg contoh page 262...sy rase sbg org melayu anda mesti bace chapter ni..chapter ni membuatkan kita berfikir survival kita sbg org melayu..dimana kita..ape kite patut buat..kne bace.
  dlm buku ni jugak Tun turut selitkan kisah 'panas' seantero malaysia...ala kes yg usung tilam..naik court turun court..sy x berani nk ulas bab 53 ni..nnt x psl2 kne maki hamun lak..so korang bace la sdri ye..isu2 sensitif ni kne bace sdri..faham..then buat conclusion sendiri...

 x lupe juge peristiwa 11 september 2001..turut di ulas Tun dlm buku memoir ni..bagi sy yg membesar di zaman Tun..mmg perlu sy bace buku..petah lagi bnyk isu2 yg Tun utarakan dlm buku ni berlaku mse sy zmn skolah rendah n menengah..dengar2 je..mase tu x matang pon lg..sng cite jadi pak turut je..nk menilai pon belum layak..so dgn ade buku ni..dpt la tahu ape sebenarnya berlaku..secara detail dr A to Z..lebih2 lg pandangan drp seorang mantan Perdana Menteri..
   so kpd korang yg nk bace buku ni..boleh la dpt kan kt rak DS597...

Indahnya Saat Bersamamu..

buku ni boleh dijadikan santapan rohani and pelaburan utk kite pungut dividennya di akhirat...
buku ni mengisahkan ttg qiamullail..
tringt lak zmn duk hostel mse skolah dlu...Qiamullail nye pasal...sujud x bangun2..bkn sng nk beribadat tatkala sume org sdg lena diulit mimpi/..termasuk la ana...
  mase bace buku ni kemain meluap2 hasrat nk berkiamullail..alih2..jam loceng jer berkokok...bangun nye idokk.!!..mc btl je...mmg btl je..hehehe..
  buku karya nik abd rahim n zahazan mohamed ni turut menghuraikan ttg ibadat2 dlm qiamullail..doa2 dan sebagainya...sng cite utk tambahan ilmu bermanfaat utk dunia dan akhirat..jgn lupe bace buku ni...dpt kn kat koleksi umum BP184.3.N55.2007... :)

Ministry of Food - Jamie Oliver

ok..jamie oliver pon one of my favourite chef...bnyk gak la rncangan msakan die kt AFC n TLC chanel..now i tgk 15minute meals kt TLC..honestly i ske cara die masak sbb very humble n agak messy cket...hidang pon atas choping board je..mmg kampong abes la..dlm buku ni bnyk gak resipi mudah utk kite try..n kalau korang nk tau..jamie penah buat kempen kt budak2 skolah ttg makanan sihat...kalo korang penah tgk rancangan tu mmg terbaik la..mesti korg mlopong..x sangka ngan ape yg terkandung dlm makanan yg kite makan hari2..!!..bnyk berkait dgn kehidupan kita n anak2 jugak,. :)
 awal2 pages buku ni..korang akan didedahkan dgn kitchen equipment..lesong batu pon mat saleh pakai jah...!!!..selain tu jamie juga ajar kite cara buat rempah kari sendiri..so lps ni boleh la kurangkan beli rempah kari kt supemaket tu..da boleh buat sendiri..kat page 99 ye..
 kite panggil nasik kerabu..mat saleh paggil rice salad..bezanya kite tarok budu..depa tarok lemon dressing..kerlas kau jah..lepas ni leh la korang gntikan limau nipis ngan lemon ye..felling london gitteww...tp..rasenye kite nye nasik kerabu lg best kot..mane leh lawan kelazatan budu kan..hehhe...btw...kne igt..setiap resipi tu ade keistimewaannya tersendiri..mcm cheese ngan belacan la..
 yg ni plak beger ...mcm biase...mesti sdp ni..so tanak ckp bnyk..sila cuba sendiri k...kalo mls p beli ramli nye..sedap gak tu..
 ohh..this one i x penah mkn lg..GRILLED TUNA..!!..entah cemane rasenye..nmpk sgt2 menyelerakan..mesti sedap ni kan.!!.balik2 mkn ikan slayang,kembong krisi je..ikan ni xde plak jual kt pasar kite ni..alamak..mcm x reti byukur lak ..sorry...sebab nk rase sgt...i bli je tuna flakes kt dlm tin..tp bile da namenye canned food..xde la rase asli..hukhukhuk..kne g klaot sdri la camni..insyaallah ade duit lebih nnt boleh mkn kt keyyell..
 page 272 ni plak jamie ajar kite buat SALSA..bukan tarian salsa ok..korang berpoco- poco dah lah ye..SALSAbila ni kaedahnye sbijik mcm  acar timun nasik minyak je cik senah oi..tggl lagi dorg tambah daon mint..kalo i mmg tak la..gigit daon mint tu mcm mkn chewing gum je rasenye..kalau rase mulut berbau leh tarok bnyk cket daon mint tu..kakakaa..ape2 pon kalo korang nk try..boleh haje..boleh buat kan utk family anda nnt..lps mkn tiup nafas..bau fresh..kan kan kann..
telor rebus again..??.nk wat camne ...da mmg ni antara makanan lepas bgun tido pling popular dalam kalangan manusia sejak zaman piramid lagi..kot.!.xpon sejak zman malayu melaka.hehe...so layan kan je la..






lg 1 dlm buku ni jamie ade ajarkan kite cara buat jagung kepala...kite pon x kurg hebatnye..jagung bakar ...paling best kt batu buruk blakang spital tu..hehehe..kesimpulannya..x rugi pon korang bace buku ni..bnyk resipi menarik boleh di cuba..xde la duk ulang ikan singgang manjang..hehehe..

How To Cook Everything - Mark Bittman



bagi korang yg ske tgk astro 703 Asian food chanel..mesti koRang knl ngan pic sebelah ni kan ??    .............................................................................................>
i ske tgk rancangan die ni...nmpak 'mahal' gitu...antara rncnagn die "how to cook everyting" n "Best recipes in the world"...sakng ni i bkn nk cite psl rancangan tu..korang kne tgk sdri la...cuma i nk kongsi buku
yg kat library unisza pon ade psl MArk Bittman ni..
x sgka library kesayangan ni ade sediakan buku ni..
  
         bg korang yg buta kayu mmg x penah jejak ke
dapor..buku berharga rm96.62 ni boleh la korang jdkan panduan..bnyk resipi mudah n mearik utk dicuba try test..!!..
kalau rase xnk beli mai la pinjam kt library ni.. :)
jom tgk antara resipi2 yg mark bittman tulis lam buku ni..lets check it out..

 
 Cara2  nk rebus telor pon mark bittman ajarkan...resipi page 50 ni mmg sesuai utk semua office mate ku ..hehehe...sbb..tiap2 kali kuar mkn ngan geng2 ramai yg jadikan telor rebus sparuh masak sbg juadah breakfast...tingal lg kicap n lada sulah tu die x letak la lam buku ni..hehe..sedikit info..utk mghasilkan telur rebus yg perfect ade 5 step...kalau nk telor kuning still cair korang rebus antara 3 - 5 minit je dlm air panas tu..:) ..kalao over than 10 minutes leh la gunakan telor tu buat sambal nasik lemak..pon sodap jahh oi...!!

This one is my peberet...homemade beger..!!!..resipi die mmg simple..tp mcm biase la..i ni xde mase nk buat sdri..lg sng p je kepci or bli yy kt pasar mlm..sdp gak..bg korang yg berkerajinan lebih..boleh la try..nnt hantar kt i sket.





 
 resipi page 132 ni mark bittman ajar kite cara2 nk buat WARM SPINACH SALAD WITH BACON....bukan warm cacing ye..heheh..kite kt  mesia ni x kurg hebatnye jugak..kite ade KANGKUNG GORENG BELACAN..KAILAN IKAN MASIN..x kalah..!!..heheh...resipi simple camni pon leh msuk buku kn..lps ni i nk create gak la..so easy ..pesanan penaja..kalau nk beli bacon tu cr yang beef ok..mencari yg halal itu fardhu...:)




korang mesti penah nmpak roti yg keras mcm kayu yg jual kt mydin n giant kan..??..i pggil roti perancis je..org lain x tau la pggil perancis ke..paris ke..kayu golf ke..yg pasti roti tu spisis keras di luar gebu di dlam...bak kate kalau laki korang spisis gatal2 tu leh la balun ngan roti ni..balun2 manja gitu..asal x nginap icu sudehh :) ..dlm buku ni mark bittman ajar cara buat Croutons..kalo korang penah mkn Campbell Soup..ade gak variant yg ade Croutons kt dlm tu..upenye2 roti ni je die dice kan...sedap..p la beli..kreatif jugak mat saleh ni kan...my version cicah air milo je roti ni..sdp gak..kalau rendam ngan air teh pon sodap kot..mcm biskut tawar rendam air teh tu..org dlm pantang ske mkn..hehehe...bg yg gigi palsu atas bawah..jgn mkn camtu je roti perancis ni..keras..kang terpelanting gigi tu susah plak..i tanak btggungjawab hokkay..so letak polident bnyk2 dlu..br uji kekuatan ggi anda..hehehe...

BuKAn SekADar ReSipi

 Asslam guys..lame giler x mengupdate blog ni kan..al maklom la..bizi sgt...tlibat ngan program2 kje lg..kelas..exam..now im free...so dpt la jengah kt blog ni sat.!...mcm biase i ni ske sgt ulas buku2 yg i da bace..niat utk bkogsi ngan u guys sume ape yg mnarik dlm buku2 ni..ok...
1st book is BUKAN SEKADAR RESIPI karya ROZA ROSLAN..musim2 ujan cenggini mmg best kalau bace buku2 yg isinya bnyk berkait dgn pengalaman kita sendiri..knp i ckp camtu..??.

.kalau u guys nak tau..judul buku ni mmg bertepatan dgn ape yg ade kat dlm tu..ada jiwa dlm penulisan sebelum anda membelek ke bahgaian resipi..Penulis juga turut berkongsi pengalaman beliau tentang sesuatu makanan serta 'kebahgian' yang dibawa bersama..paling best kisah NASI GORENG di page 42...mmg terbaik.!
  U know what...i rase kalau u guys bace chapter ni mesti u guys akan terhenti seketika utk mengimbau kembali nostalgia masa zaman kanak2 riang dahulu.. :)..mmg mencuit hati..  Gaya olahan dan penulisan dr penulis mmg membuatkan kita rase dekat dengan situasi yg dicoretkan dlm karya ni..sng cite i sarankan u ols bace sdri..x rugi :) ..mcm biase buku cenggini ade di rak TX - koleksi umum..