my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Wednesday, 31 July 2013

PuYuH BeRLaDa


  

penah x anda dgr puyuh berkokok..??..sy mmg x penah..kot..sbb kt umah saya kucing je ramai..puyuh x penah bela lg..gegege..ntah
cemane bunyinye pon sy x tau..kok kok kok ke..bah bah bah ke..wallahuaklam..rasionalnye sy post gmbar puyuh ni sbb sy nk share ngan korang resipi yg sgt mudah mggunakan puyuh yg comel ini..kalao korang x mkn puyuh xpe..jgn bimbang..ayam pon boleh jer...asal jgn ko gntikan ngan anak ayam udoh le yer...


 so lets take a look for the recipe - PUYUH MASAK BERLADO -....asik2 mkn keli berlado je..boring weyy..sesekali tukar ngan puyuh pon enak bha..same je kaedahnye kalo korang spisis xleh berenggang ngan paru berlada..nk jugak masak paru kan..boleh jer..ngehngehngeh..

Bahan-Bahan :

5 ekor puyuh - da name puyuh belada..xkn nk taruk itik plak kan...
                        tp mnurut firasatku..ok je kalo nk gntikan ngan ayam,itik 

                        or lain2 binatang berkaki dua..asal halal je kak senah.. nk kerat 4 boleh..nk masak seko2                         pon boleh..then lumurkan ngan garam kunyit sket...alla...mcm nk goreng ikan tuu..
6 tgkai cili  - seenak2nye korang campor la cili merah n cili padi..kalo x tkut buasir tarok skilo pon xpe                         cili tu.. xde yg nk melarang  (tumbuk kasar)
2 bwg besar - kalo bwg tu sebesar gunung..sbijikje pon da ckup. (tumbuk kasar)
3 ulas bwg putih -- Hali cket -- Cili kering kisar (tumbuk kasar)
 Garam n Gula --Minyak Masak --
Cara-cara ::
1. Goreng puyuh smpi golden brown. Ketepikan.
2. Gune je kuali yg same...buang cket minyak..tgglkn dlm kuali dlm 4 ke 5 sudu..tumis sume bahan2 yg korang tumbuk2 manje tu..bile da cantik elok masukkan lah puyuh yg telah korang goreng td..
3.Last skali msukkan gule n garam secukupnye...SIAP..slmt mencube.
  
  
                       

CuCuR RhiNO...

     hye oolls..puase ke x tu..??..kenal x kuih ni ..??..jgn tkejut lak tgk tajuk entry tu...saje je chef nk kasi mat saleh kn sket name kuih yg sedap lg pedas2 manja ni..inilah cucur badak namenye...korg nk pggil cucur kerbau pon boleh jah..terserah..hehe..ni pon salah satu kueh peberet chef amin ...nk buat kuih ni x susah pon..penah ke aku buat kuih ni kt umah..?? ..biarlah rahsia bab kate dato ct nurhaliza..jom layan cara2 nk buat kuih badak ni. ;)

PART 1 : utk wat kulit die |
1 kg ubi kledek...jgn ko pki ubi kayu plak..kang jd badak sumbu kuih tu nnt..
1/2 cwn tpong gandom.
secubit garam..sesudu teh pon ok..agak2 je ye..nk kasi lemak je

PART B : INTI
1/2 kilo isi nyor/kelapa..              6 tangkai cili kering
2 labu bawang besar                   sedikit serbuk kunyit                 
2 ulas bwg putih                          2 sudu minyak masak
3 btg serai                                   garam n gula secukup rase..
1/2 cwn udang kering..                minyak 1 kuali

a a aaaaa..korang blend kan sume skali kecuali kelapa yer..
 
CARA BUAT ::

    Mula2 korang lenyekkan ubi yg telah korang rebus smpi empuk tu...utk dptkan tekstur ubi fluffy..mse korang lenyekkan ubi tu..leh la bygkan korang tgh lenyek muke musuh korang..pasti super lembut ubi tu nnt...hehhe..then masukkan la tpong sedikit demi sedikit till korang dpt doh yg layak utk di gentel bulat2. rehatkan kejap doh tu..

    now kite buat la inti die plak..idopkn api stove tu dlu ye puan2..then pnaskan kuali msukan minyak yg 2 sudu tu..tumiskan bahan2 yg korang blend td...agak2 da sparuh masak tumisan tu...msukkan kepala kelapa plak..kacau beliau seketika..bile da msak msuk dlm bekas n sejukkan..xyah letak lam freezer la..nk gne jap lg ni..letak tepi je kjp..

    amik doh ubi yg korang buat td..bulatkan..kalo korang nk bentuk bujur pon boleh..tiga segi pon terserah..dh korang yg buat kan..tp kne bg name baru la kt kuih tu nnt..ni chef nk ajar cara tradisional..bentuk bulat sfera gitu...korang buat je kaedah mcm nk buat onde2...kalau tgh gentel tu anak2 sibuk mtak susu ke suami ajak p psr ramadan ke..korang dahikan je dgn tepong tu...hehehe..berbalik ke ke proses membuat cucur badak..pastu tarok inti kelapa kt tengah..bulatkan elok2..jgn smpi tkeluar lak intinye tu...nnt jd x jd kuih badak lak...

    Siap sume korang bulat2 kan...panaskan minyak dlm kuali..GORENG la...mcm goreng nuget je kaedahnye...bile da golden brown bleh la angkat n hidang waktu berbuka nnt.. slmt mencube :)







Tuesday, 30 July 2013

Doa Ramadhan ke 21

Doa Ramadhanhari ke 21..credit to kak ida..
jom bace  :)

Lagi kegiatan hina Islam..


Xtau nk ckp ape da skang..mkin hari mkin ramai yg cube dan berani mncemarkan kesucian agama Islam...lepas satu satu..ikut kn hati mahu je maki hamun dorg ni..tp as a MUSLIM xyah la nk ikut prasaan sgt kn..kalo kite mki dorg..dorg buat lg...pd saya (pndpt peribadi saya je ye) kita doakan kn smoga Allah memberi Hidayah kepada mereka2 yg cuba mencemarkan kesucian ISlam ni..kite x penah pon burukkan agama mereka...xpe la..di bulan Ramadhan yg mulia ni..insya allah akan ade la habuan buat insan dlm video di atas...Allah byr cash skang..

Balik Kampung...

    Assalam semua...biasenye sblm berbuka sy layan drama kt tv je..tp smalam terrrrbukak tv al-hijrah..program Cinta Ilmu yg diacarakan oleh Prof Dr. Syarifah Hayaati Syed Ismail..trus layan ssmpi abis program ni..sbb nye Prof ni mrupakan salah sorg pendakwah yg i mmg adore la..cra die mnyampaikan kulliah pon menarik..sng nk faham..lembut bicaranya...manis je + senyum manjang tatkala berbicara..so sy nk kongsikan sidkit sebnayk ilmu yg sempat sempat di absorb dr program ni..smoga kita mendapat manfaat..

- ADAB2 MENJADIKAN PERJALANAN BALIK KAMPUNG SBG IBADAH -
 
1. NIAT yg betul - niat la yg kita blik kmpung tu bukn skadar utk suke2...lebih dr itu kita berniat utk ziarah    ibu bapa, sahabat handai,sedara mara dgn tujuan mengeratkn silaturahim..insyaallah Allah memberikan kita ganjaran pahala.

2.SOLAT MUSAFIR - i pon br je tau bab2 ni..almaklomla...sblm2 ni penah dgr je tp x penah buat..so lps2 ni bleh la praktikkan bersame ye...solat sunat musafir ni same je mcm solat sunat lain2nye..tggl lagi niat solat tu kne la tukar..hukum solat musafir adalah sunat..lakukan solat ini sebelum keluar rumah sebelum memulakan perjalanan..Mohonlah kepada Allah agar selamatkan perjalanan kita,pelihara perjalanan kita smoga semuanya selamat sampai ke destinasi.

3.MEMBACA AL-QURAN - Sblum bertolak tu bace la AL-FAtihah..ayat Qursi..dlm kreta tu kalu nk layan lagu raye sekali2 boleh je kot..hehehe

4.DOA - Oleh kerana kita da ready da blik...sume brg da angkut msuk kreta/bas..rumah da kunci elok2...kita berDOA - Tawakkal tu A'lallah.. (Allahumma antassohib fissafar)...smoga perjalanan kita ditemani Allah dan di berkati sehingga sampai ke destinasi..

Kepada sahabat2 yg akan pulang ke kampung...drive carefully ya..kalo ngantok brenti je kt mne2 R&R..tdo..rehatkn badan sblm smbung pjalanan.. ;)


sumber : CInta Ilmu - Tv Alhijrah - 6.30 pm

Monday, 29 July 2013

Ayam Kicap

  arini mood masak je dtg...mcm di seru2...lg 1 resipi i nk share ngan u ollss..ape..?.ayam msk kicap ..?..yg tu pon nk share ke..??..x kisah la nyah..asal berasap dapo n  kenyang prot da memadai...yg ni resipi khasutk boboi n gegess yg duk umah bujang...yg berfamily pon boleh je kalo nk try...chek chek chek kit dauddddd...

  
Bahan : 1 ekor ayam ( kalo nk buat itik msk kicap pon boleh..kijang ke..plandok ke. )
            1 biji tomato                               
            4 ke 5 sudu kicap ( kipas udang sodap...kalo xde pki
              brand 1 Mesia pon boley..hakahkak.)
             4 sudu sos cili ( i prefer life..sdppp)             
           3 sudu minyak masak ( jgn pki petrol yer..)
               stengah cwn air (sikit jer...kalo bnyk nnt jd sup plak.)
           1 biji bawangbesar (mayang lawo2)
              cili merah ( hiris elok2..kalo nk pedas pki cili padi)
           3 ulas bwg putih
              halia sket
             gula n garam
            daon bwg sbg hiasan..

 Cara2 nyer..::  Tumiskn bwg besar , bwg putih, halia n cili...agak2 da cun bawang tu trus msukkan ayam..yup..ayam.??.kenapa..?..x pecaya.?...lps 5 mnit or ayam da nmpk kuning tu... msukkn semua bahan2...skali harong jer...smbil2 kacau tu sile lah menyayi 2 3 lagu metalica..pop yeyh pon ok jer...sabrlah syg dlm 15 ke 20 minit.. TRY..yum2 ke nyet2 masakan anda tu..hehe...kalo tawar tmbh la gule...tp awas..kalo syg kaki jgn letak sekilo gula plak...hehe...SIAP..!!!..sdg elok kan..mse plating tu tabor2 la daon bwg sket kasi tmbh slera...sng kn..slmt mencuber..

Karipap Mini

       Alhamdulillah..da sampai karipap mini ..buat raye katenyer..!!..tp bimbang jgk smpi awal2 camni...x sempat raye da abes...hehehe..
  kpd tokey karipap en syidi twnkiu la...smoga bisnes sukses selalu...
 mende alah ni  jgk salah satu hidangn peberet musim2 raye....smbil2 tgk tv..x sedar da sbalang abes.!.




Almond London vs Tat Nenas.


    wuarghhh...2 jenis biskut ni mmg wajib ada di pagi raye...rasenye ramai yg stuju ngan statement ni..x lengkap rasenye raya tanpa kehadiran 2 biskut ini...nk kongsi resipi bimbamg plak..al maklom la..bab2 bake biskut ni kureng pandai sket..kan x pasal2 almond londond btukar jd almond besut lak...haruu...
  kpd yg mencari rsipi bleh la search kt google..blambak2 kot rseipi ni dr A to Z ...i mcm biase la..biskut bli je kot...dr buat x jd baik bli je ..hehe..skurang2nye dpt memajukan ekonomi bumiputera...ecececece...
 

Ayam Masak Halia...

 bulan2 pose nih mmg nk mkn aje kejenyer...masak?..opkos la..bujang2 pon kne reti msak..at least yg simple2 pon ok da...i lebih gemar masak dr bli kt luar..kekadang tu yg kt luar indah rupa dr rase..eheheh..plus masak merupakan salah satu strategi berkesan utk menjimatkan wang..ngeh2..wang lebih tu leh gne sopim mende lain plak..bli emas korea ke..gelang manik ke..tuala baru ke..ayayayaii
   resipi ayam masak halia ni wujud dr pembacaan buku2 resipi n sedikit bantuan pakcik google..
gmbr copy from google...x kuase ceqq nk amik gmbo mase beraksi di dapor..hasil lebih kurg mcm pixa ni je.. :) .


Cara2 menyediakan :

1. tumiskan bwng merah, bwg putih,   cili merah n halia...da name msk halia kan...xkn nk letak lengkuas plak..

2. Bile da gak layu tu..trus msukkn ayam...i prefer isi ayam je...cpt msk n sng nk mkn nnt..pd yg memakai gg palsu ikut care i ni je ye..

3. Bile ayam da agak msk, trus msukkn bncuhan tpung jagung, black paper sos, salt n oyster sos...kacau smpi pekat...kalo x pekat2 jgn msuk je sbungkus tpung jagong tu..

4. Last skali taburkan daon bawang sbg hiasan..kalo nk letak bwg goreng pon boleh..simple kn..

lagu raya evergreen...

pejam celik pejam celik da msuk 20 hari puasa...maknenye lbih kurg 10 hari lg beraya aidilfitri la kite semua..x lengkap raye kalo x xde alunan lagu raye kn..?..
ni semua lagu2 feberet ambe...x meriah raye kalo xde lagu2 ni...enjoy :)

 1. Nikmat Hari Raya



2. Aidilfitri alaf baru



3. Nazam Lebaran





4. Anugerah Aidilfitri



best2...slamat ari raye..

Kerja kosong MARA

hye ols yg sdg mncari kerje...boleh cube2 apply yer..mne tau ade rzki anda nnt..mne2 yg minat nk jd cikgu tu ini salah satu peluang utk anda...slmt mencuba :)
To my bro adi..cpt2 apply..!!!

http://aplikasi.mara.gov.my/vacancy2/




Sunday, 14 July 2013

cedera kne mercun..nasib la..

ni slah satu kuih xleh dimakan tapi boleh menjahanamkan sesiapa yg mencucuhnye dgn api.!..puasa x smpi smggu da ade kes cedera kne mercun..opsss...bukn terkena..tp sengaja cari nahas...rasain lohH!..kalo sblm2 ni i kesian je tgk mgsa2 mrcun ni..tp kali ni no more sympaty for them..degil sgt..kalo boleh nk je p mlawat kt spital bwk hadiah mercun kt mgsa2 tu..geram.!!.otak letak kt lutut..before that...my declaration :: sgala yg tertulis ni xde kne mngena dgn yg idop & mati..kang ade yg trase nk saman plak nnt..::
  nk salah kn mak bapak xleh jugak..budak2 zmn skang ni bnyk helahnye..x bg main kt umah die p main kt luar..nk salah kn penjual pon xleh jugak..sbb penawaran xkn ade kalo pmintaan jatuh.!..nk salah kn kilang mmg patut kne salah kn dorg ni...bukak la kilang dalca ke..kilang bulu bebiri ke..ade gak pekdahnye..ni cara haram jugak buat duit..yang bangang org kite la (segelintir kecil)..puak2 fanatik mercun ni (bkn semua yer)...i pon main je mercun..tp cara tu nk handle tu...di ulangi cara main mercun tu kne la cerdik.!.ni main mercun org dewasa..die tu sunat pon x lg..makan kabad la jwbnye...ini semua pppoyooo..!!..

org cekik ayam ke ayam cekik org.!

                                                    "miss chic : i know im gorgeous..super hot..."
      minggu ni mggu ptama umat islam di mesia menyambut puasa...alhamdulillah..nmpknye segalanya bjalan lancar...nk dijadikan story mory..jumaat lps i blik kampong...bak kate org berbuka puasa bersama fmily nikmatnye x same ngan buke pose kt umah sewa..!!..i mcm biase la..mcm taon2 sudah..sahor liatt..tp kalo berbuka laju jer..
    di pg jumaat yg hening..angin yg xde nk sepoi2 pon..kol 11 pg ..hot..da xde hening lg da...matahri tgh pre heat the celcious..!..kuar p cari ayam ngan anak2 sdra danish n irfan..memandangkan i ni pggemar ayam setia..so berbuka nnt nk ade juadah ayam...ye la nk bli ikan..skang ni hrga ikan lebih mhl dr ayam..so mengayam la jwbnyer...
   dgn penuh mesra nye i oder la yam 3 ekor.."bang potong kecik eh..nk wt gulai"..kataku dgn x tgk mate penjual tu sbb ak x mndi pon lg..tkot kang ade taik mate ke mndpt kemaluan plak nnt...biase la bile da blik kampong...xdenye nk smart2 wangi2 smate2 nk p bli laok kn.!!..tgh brader tu potong ayam tkezzut monkey mak nen tgk tanda harga..RM8.89 sekilo..!!!!..omegot.!..RM ke RUPEE..??..Dolar tentu skali bukan.!..biasenye kalo bli ayam 6.50..pling mahal 7.20..ayyo..kopak2..
   memikirkan dari sudut ekonomi..wpon ak x amik pon ekonomi mse skolah dlu..KENAPA HARGA AYAM MELAMBONG BAGAI .??.APE KEJADAHNYA SEMUA INI..?..memtik kata2 wan kamaruding wan ibrahim suatu ketika dulu...
  without prejudice || ni mesti kerja pembekal or pengeluar or rakan sejawatnye..nk kaya cepat la tu..!.hitler punye pangai..huh..hamjemmm sgt kn...menggunakan peniaga satu hal...menyusahkan kami pembeli ni satu hal yg lain plak.!.asal bulan puasa n musim raye je setan dlm hotak mereka tu cpt sangat hasut nk kaut untung lebih..pndi dorg memanipulasi hrga pasaran..so KPDNKK kne la buat sesuatu...
      kalau ak yg makan gaji ni pon rase mahal...petah lg org yg kje cabut bulu ketiak gaji hari..cuci kapet..pemanjat klapa yg beroknye mogok..pggosok gg rimau..saudagar bulu kambeng...jwbnye x mrase ayam la dorg..pliss do something pihak berwajib...xde gune kite bmegah dgn bgunan tggi2..tp realiti msih rmi rkyt x merasai ape itu nikmat idop berpatutam.