my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Saturday, 23 November 2013

Ministry of Food - Jamie Oliver

ok..jamie oliver pon one of my favourite chef...bnyk gak la rncangan msakan die kt AFC n TLC chanel..now i tgk 15minute meals kt TLC..honestly i ske cara die masak sbb very humble n agak messy cket...hidang pon atas choping board je..mmg kampong abes la..dlm buku ni bnyk gak resipi mudah utk kite try..n kalau korang nk tau..jamie penah buat kempen kt budak2 skolah ttg makanan sihat...kalo korang penah tgk rancangan tu mmg terbaik la..mesti korg mlopong..x sangka ngan ape yg terkandung dlm makanan yg kite makan hari2..!!..bnyk berkait dgn kehidupan kita n anak2 jugak,. :)
 awal2 pages buku ni..korang akan didedahkan dgn kitchen equipment..lesong batu pon mat saleh pakai jah...!!!..selain tu jamie juga ajar kite cara buat rempah kari sendiri..so lps ni boleh la kurangkan beli rempah kari kt supemaket tu..da boleh buat sendiri..kat page 99 ye..
 kite panggil nasik kerabu..mat saleh paggil rice salad..bezanya kite tarok budu..depa tarok lemon dressing..kerlas kau jah..lepas ni leh la korang gntikan limau nipis ngan lemon ye..felling london gitteww...tp..rasenye kite nye nasik kerabu lg best kot..mane leh lawan kelazatan budu kan..hehhe...btw...kne igt..setiap resipi tu ade keistimewaannya tersendiri..mcm cheese ngan belacan la..
 yg ni plak beger ...mcm biase...mesti sdp ni..so tanak ckp bnyk..sila cuba sendiri k...kalo mls p beli ramli nye..sedap gak tu..
 ohh..this one i x penah mkn lg..GRILLED TUNA..!!..entah cemane rasenye..nmpk sgt2 menyelerakan..mesti sedap ni kan.!!.balik2 mkn ikan slayang,kembong krisi je..ikan ni xde plak jual kt pasar kite ni..alamak..mcm x reti byukur lak ..sorry...sebab nk rase sgt...i bli je tuna flakes kt dlm tin..tp bile da namenye canned food..xde la rase asli..hukhukhuk..kne g klaot sdri la camni..insyaallah ade duit lebih nnt boleh mkn kt keyyell..
 page 272 ni plak jamie ajar kite buat SALSA..bukan tarian salsa ok..korang berpoco- poco dah lah ye..SALSAbila ni kaedahnye sbijik mcm  acar timun nasik minyak je cik senah oi..tggl lagi dorg tambah daon mint..kalo i mmg tak la..gigit daon mint tu mcm mkn chewing gum je rasenye..kalau rase mulut berbau leh tarok bnyk cket daon mint tu..kakakaa..ape2 pon kalo korang nk try..boleh haje..boleh buat kan utk family anda nnt..lps mkn tiup nafas..bau fresh..kan kan kann..
telor rebus again..??.nk wat camne ...da mmg ni antara makanan lepas bgun tido pling popular dalam kalangan manusia sejak zaman piramid lagi..kot.!.xpon sejak zman malayu melaka.hehe...so layan kan je la..






lg 1 dlm buku ni jamie ade ajarkan kite cara buat jagung kepala...kite pon x kurg hebatnye..jagung bakar ...paling best kt batu buruk blakang spital tu..hehehe..kesimpulannya..x rugi pon korang bace buku ni..bnyk resipi menarik boleh di cuba..xde la duk ulang ikan singgang manjang..hehehe..

No comments: