my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Saturday, 23 November 2013

How To Cook Everything - Mark Bittman



bagi korang yg ske tgk astro 703 Asian food chanel..mesti koRang knl ngan pic sebelah ni kan ??    .............................................................................................>
i ske tgk rancangan die ni...nmpak 'mahal' gitu...antara rncnagn die "how to cook everyting" n "Best recipes in the world"...sakng ni i bkn nk cite psl rancangan tu..korang kne tgk sdri la...cuma i nk kongsi buku
yg kat library unisza pon ade psl MArk Bittman ni..
x sgka library kesayangan ni ade sediakan buku ni..
  
         bg korang yg buta kayu mmg x penah jejak ke
dapor..buku berharga rm96.62 ni boleh la korang jdkan panduan..bnyk resipi mudah n mearik utk dicuba try test..!!..
kalau rase xnk beli mai la pinjam kt library ni.. :)
jom tgk antara resipi2 yg mark bittman tulis lam buku ni..lets check it out..

 
 Cara2  nk rebus telor pon mark bittman ajarkan...resipi page 50 ni mmg sesuai utk semua office mate ku ..hehehe...sbb..tiap2 kali kuar mkn ngan geng2 ramai yg jadikan telor rebus sparuh masak sbg juadah breakfast...tingal lg kicap n lada sulah tu die x letak la lam buku ni..hehe..sedikit info..utk mghasilkan telur rebus yg perfect ade 5 step...kalau nk telor kuning still cair korang rebus antara 3 - 5 minit je dlm air panas tu..:) ..kalao over than 10 minutes leh la gunakan telor tu buat sambal nasik lemak..pon sodap jahh oi...!!

This one is my peberet...homemade beger..!!!..resipi die mmg simple..tp mcm biase la..i ni xde mase nk buat sdri..lg sng p je kepci or bli yy kt pasar mlm..sdp gak..bg korang yg berkerajinan lebih..boleh la try..nnt hantar kt i sket.





 
 resipi page 132 ni mark bittman ajar kite cara2 nk buat WARM SPINACH SALAD WITH BACON....bukan warm cacing ye..heheh..kite kt  mesia ni x kurg hebatnye jugak..kite ade KANGKUNG GORENG BELACAN..KAILAN IKAN MASIN..x kalah..!!..heheh...resipi simple camni pon leh msuk buku kn..lps ni i nk create gak la..so easy ..pesanan penaja..kalau nk beli bacon tu cr yang beef ok..mencari yg halal itu fardhu...:)




korang mesti penah nmpak roti yg keras mcm kayu yg jual kt mydin n giant kan..??..i pggil roti perancis je..org lain x tau la pggil perancis ke..paris ke..kayu golf ke..yg pasti roti tu spisis keras di luar gebu di dlam...bak kate kalau laki korang spisis gatal2 tu leh la balun ngan roti ni..balun2 manja gitu..asal x nginap icu sudehh :) ..dlm buku ni mark bittman ajar cara buat Croutons..kalo korang penah mkn Campbell Soup..ade gak variant yg ade Croutons kt dlm tu..upenye2 roti ni je die dice kan...sedap..p la beli..kreatif jugak mat saleh ni kan...my version cicah air milo je roti ni..sdp gak..kalau rendam ngan air teh pon sodap kot..mcm biskut tawar rendam air teh tu..org dlm pantang ske mkn..hehehe...bg yg gigi palsu atas bawah..jgn mkn camtu je roti perancis ni..keras..kang terpelanting gigi tu susah plak..i tanak btggungjawab hokkay..so letak polident bnyk2 dlu..br uji kekuatan ggi anda..hehehe...

No comments: