my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Wednesday, 31 July 2013

CuCuR RhiNO...

     hye oolls..puase ke x tu..??..kenal x kuih ni ..??..jgn tkejut lak tgk tajuk entry tu...saje je chef nk kasi mat saleh kn sket name kuih yg sedap lg pedas2 manja ni..inilah cucur badak namenye...korg nk pggil cucur kerbau pon boleh jah..terserah..hehe..ni pon salah satu kueh peberet chef amin ...nk buat kuih ni x susah pon..penah ke aku buat kuih ni kt umah..?? ..biarlah rahsia bab kate dato ct nurhaliza..jom layan cara2 nk buat kuih badak ni. ;)

PART 1 : utk wat kulit die |
1 kg ubi kledek...jgn ko pki ubi kayu plak..kang jd badak sumbu kuih tu nnt..
1/2 cwn tpong gandom.
secubit garam..sesudu teh pon ok..agak2 je ye..nk kasi lemak je

PART B : INTI
1/2 kilo isi nyor/kelapa..              6 tangkai cili kering
2 labu bawang besar                   sedikit serbuk kunyit                 
2 ulas bwg putih                          2 sudu minyak masak
3 btg serai                                   garam n gula secukup rase..
1/2 cwn udang kering..                minyak 1 kuali

a a aaaaa..korang blend kan sume skali kecuali kelapa yer..
 
CARA BUAT ::

    Mula2 korang lenyekkan ubi yg telah korang rebus smpi empuk tu...utk dptkan tekstur ubi fluffy..mse korang lenyekkan ubi tu..leh la bygkan korang tgh lenyek muke musuh korang..pasti super lembut ubi tu nnt...hehhe..then masukkan la tpong sedikit demi sedikit till korang dpt doh yg layak utk di gentel bulat2. rehatkan kejap doh tu..

    now kite buat la inti die plak..idopkn api stove tu dlu ye puan2..then pnaskan kuali msukan minyak yg 2 sudu tu..tumiskan bahan2 yg korang blend td...agak2 da sparuh masak tumisan tu...msukkan kepala kelapa plak..kacau beliau seketika..bile da msak msuk dlm bekas n sejukkan..xyah letak lam freezer la..nk gne jap lg ni..letak tepi je kjp..

    amik doh ubi yg korang buat td..bulatkan..kalo korang nk bentuk bujur pon boleh..tiga segi pon terserah..dh korang yg buat kan..tp kne bg name baru la kt kuih tu nnt..ni chef nk ajar cara tradisional..bentuk bulat sfera gitu...korang buat je kaedah mcm nk buat onde2...kalau tgh gentel tu anak2 sibuk mtak susu ke suami ajak p psr ramadan ke..korang dahikan je dgn tepong tu...hehehe..berbalik ke ke proses membuat cucur badak..pastu tarok inti kelapa kt tengah..bulatkan elok2..jgn smpi tkeluar lak intinye tu...nnt jd x jd kuih badak lak...

    Siap sume korang bulat2 kan...panaskan minyak dlm kuali..GORENG la...mcm goreng nuget je kaedahnye...bile da golden brown bleh la angkat n hidang waktu berbuka nnt.. slmt mencube :)







No comments: