my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Monday, 2 December 2013

konvo @TTI

     allooohaaa...tetibe feeling berada di hawai lak...alhamdulillah..selesailah sudah bertugas utk konvo unisza kali ke 5..yezzaa..sume2 ni geng2 protokol merangkap petugas2 penyambut tetamu..penyambut vip..vvip n etc..yg pki baju hijau tu bos kite madam rohani othman n also pemangku bendahari madame shakimah endut...
   belajar dr pegalaman taon lps..taon ni pd pndangai i boleh kate ade peningkatan..this is my personal opinionz ok..day 1..mcm biase la ..da namenye konvo parents mmg xcited la kan nk tgk anak2 depa naik pentas trima ijazah..almaklomla...pd hari konvo ni la mereka dpt tgk hasil penat lelah mereka tiap2 bulan hanto uwang kpd anak2 utk bli buku pen bagai utk jd seorng yg bjaya...saat anak naik pentas trima skroll mmg menjadi kegembiraan buat ibu bapa. :)
    da mcm pakar motivasi lak kan...back to the earth..i just nk share ape yg dilalui sepanjang 2 hari duty konvo..setiap petugas protokol ade cite yg tersendiri kn...begitu la juga hamba yg kerdil ini...x gitu hanif, mokja mo iti , wawa, en.izad , epuull..masing ade pnglaman best kn.?...honestly taon ni i mmg suke...suke sbb xke maki ngan parents lg mcm taon lps...orgh...nihgtmare sgguh ... :) ..yesyesyes..!!..cume kali ni kne smash sket2 tu adat la kan..senyum jer nokkk

DAY 1

  di atas kertas taon ni i jaga pintu 2 with hanif n erni..oleh sbb konvo taon ni kat TTI so cabarannya x la hebat mcm taon lps..paling menarik perhatian petugas pintu utama a.k.a asiah n pengawal tu...tabik r ak kat asiah ni..she did it well..!!..sng kami kat dalam nk tapis ibubapa yg boleh masuk. tQ ya...oh ya cik nurul pon xlupe...boleh nmpak kesungguhan mengatur laluan utk ibubapa n vip...paling xleh lupe pertembungan arahan..kakakaka...org kate 10..kite paham 50...org angkat jari spuluh...kite paham 20..kekekekek...seb baek ari ptama x bbolok sgt...so x nmpk la kecacatan mjlis tu...tahniah korang sume..sume pakat2 tolong menolong antara satu same lain...thumbs up to u guys.!

DAY 2.

  huuuhaa...day 2 ni mencabar cket sbb kitorg duty dr pg smpi 6 ptg..!!.mcm biase asiah baik nye frontline..tgh duk sambut ibubapa..tetibe ade seorg lelaki berdiri lebih kurang 5 tapak kaki jarak dr sisi diriku yg makin nk gemuk ni..pakai suit grey  kalo x silap beliau itu..ak hanye sempat menoleh n  senyum je smtara tggu ibubapa masuk...x terpikir nk shake hand pon...petah lg nk bertanya khabar..!!.kalau mase leh ulang ak buat sume tu..kuang asam kan..aku la yg kuang asam tu...sekaaaaliii....amik kau...cemane ak leh lupe org penting mcm belaiu itu...nk wat camne kan...da mmg ak x knl...kesilapan tidak disengajakan..sejak dr pg tu nmpk je kelibat beliau kat skrin layar mesti igt kate2 mokja..."tu la encik N"..hoh..tekezut babas ak...mmg smpi pencen la ak igt bile da jd camni...tq ya mokja for the info..pasni kalu tgk die mensti napok ugop mokja.hehe...ini la namennye learn from mistake.

 x lupe jgk karenah sebahagian ibubapa kali ni agak nakal...heheha...bile kite x bg kluar ikut pintu utama depa p kuar ikut pintu blakang...hahhaa...ak senyum je..maklom la..depa da kepuasan tahap maksima letteww...

bile sidang ditangguhkan n siap2 nk p lunch..mse nk kuar dewan tu ade sorg student dtg kt i..wah .!!..mcm retis lak ade yg dtg kt kite..aagagaga..ape maknenye nye ini semua..??..tu salah satu tanda yg ak ni seorg staf yg baik...hacccummmm...jgn korang mencebik mulut hokkay.!!!..budakni mmg familiar la ngan libry...kalau ade pic die mesti korang sume kenal wehh..tiap kali msuk librray kalo i duty kaunter mesti dtg salam n ckp pon sopan je..tnye kabar la ..tnye buku la...mmg bejurus sgguh budak ni...mse die dtg tu dlm ati i yg suci ni da konvo upenye budak bejurus ni...ptt la lately ni x nmpk muke...sempt gak tnye smbung master x lps ni..nk cr kje dlu katenye...smoga kamu berjaya..

jeng jeng jeng...mmg jeng sgguh mse lunch ni..org lain x la..ak yg jeng kreng kot..dipendekkan cerite..makan satu meja bersama iron lady habaq hang...siap semeja ngan bigboss lg tu...serba x kene ak dibuatnye..nk kluar x bleh da bile da duduk..pandang kanan...pndang kiri...pandang depan..fuyohh...sume wanita2 berpengaruh kt unisza ni weh..wake up..wakeup...kau salah duduk ni amin oi..!!..cube berlagak tenang..teguk air mineral lam gelas cantek ...teguk lagi...tetibe.."xcuse me". waiter hamparkan napkin atas paha ku yg x brape nk slim ni..tanjat boboi...xlame lps tu dgr plak.."xcuse me"..x sempat ak nk jwb da die sendukkan nasi plak dlm pinggan ni ha...sikit lak tu..kiki...abg x lapar dik oi...tarok la lebih sket...segan nye pasal otomatik jd cukup...kalo kt kedai mamak ak pggil je mtak xtra.

.behave2..!!..org terhormat sume kt dlm tu..bodoh tu bawak2 cover cket amin oi...bile tgk sume da stat makan..ak pon memulakan langkah pertama...kali pertama mkn nasik sikit kot.!..mkn pon sopan je..sudu garpu mcm x sentuh pinggan...segannye pasal...adooiii...smpi la abis mkn..sgt sopan yusuf amin mase tu...behenti sebelum kenyang kaedahnya..bile da abes mkn..."sy mtak diri dulu puan"..trus bangun dgn sopan..lagi...tunduk kepala sket tanda hormat...trus keluar melangkah ayu sesopan salju..keluar dewan mkn...smpi je kat luar...legaa...tapi...lapar balik perot ni ha...bile perot saiz 10 liter isi 2 liter camni la jdinye...moral of the story....kalau malu lapar..sgt bertepatan.!!..kami semue gelak sbb ke empat2 lelaki yg duk semeja ngan ak tadi sgt lain tabiat makannya drp selalu..btl x hanif.??..kakakkaa

lps solat zohor kat masjid kristal..kami sambung tugas utk sidang ke 3....

the end...

#sebenarnya ade lg kisah yg x djngka sblum sidang 3 bermula..tp jari ni da mls nk menaip...bubaiii...


Saturday, 23 November 2013

Memoir Tun Dr. Mahathir Mohamad

    honestly..sy x habis lg bace buku ni...sy bace yg malay version je...kang bace yg english lain yg Tun tulis lain yg i tafsirkan...saje menempah bala nnt...nak abeskan buku setebal 963 pages ni ..agak azab gak la...bukan ape..buku2 camni nk kne fokus n kne faham betul2..plus ni bkn buku resipi main campak2 jadi..hehehe

sepanjang pembacaan saye..buku ni agak menarik...bnyk perkara2 yg saya penah dgr mase sy kecil..tapi slpas bace buku ni br sy btl2 faham..
 x lupe isu2 panas yg sering kita dgr dlm surat khabar.. dlm buku ni Tun huraikan dgn detail siapa..dimana...kenapa...maaf ckp bg penentang Tun (segelintir) mungkin buku ini dianggap karya 'menegakkan benang yg basah"..tp pd saya sebagai pembaca sy lebih suke bersikap neutral..so pandai2 la kite fikir sdri...plus sy ni mmg admire Tun since when i was a child lg..so lg sng nk bace tnpa ade prasangka...

 bnyk jugak topik menarik yg Tun utarakan dlm buku ni..sbg contoh page 262...sy rase sbg org melayu anda mesti bace chapter ni..chapter ni membuatkan kita berfikir survival kita sbg org melayu..dimana kita..ape kite patut buat..kne bace.
  dlm buku ni jugak Tun turut selitkan kisah 'panas' seantero malaysia...ala kes yg usung tilam..naik court turun court..sy x berani nk ulas bab 53 ni..nnt x psl2 kne maki hamun lak..so korang bace la sdri ye..isu2 sensitif ni kne bace sdri..faham..then buat conclusion sendiri...

 x lupe juge peristiwa 11 september 2001..turut di ulas Tun dlm buku memoir ni..bagi sy yg membesar di zaman Tun..mmg perlu sy bace buku..petah lagi bnyk isu2 yg Tun utarakan dlm buku ni berlaku mse sy zmn skolah rendah n menengah..dengar2 je..mase tu x matang pon lg..sng cite jadi pak turut je..nk menilai pon belum layak..so dgn ade buku ni..dpt la tahu ape sebenarnya berlaku..secara detail dr A to Z..lebih2 lg pandangan drp seorang mantan Perdana Menteri..
   so kpd korang yg nk bace buku ni..boleh la dpt kan kt rak DS597...

Indahnya Saat Bersamamu..

buku ni boleh dijadikan santapan rohani and pelaburan utk kite pungut dividennya di akhirat...
buku ni mengisahkan ttg qiamullail..
tringt lak zmn duk hostel mse skolah dlu...Qiamullail nye pasal...sujud x bangun2..bkn sng nk beribadat tatkala sume org sdg lena diulit mimpi/..termasuk la ana...
  mase bace buku ni kemain meluap2 hasrat nk berkiamullail..alih2..jam loceng jer berkokok...bangun nye idokk.!!..mc btl je...mmg btl je..hehehe..
  buku karya nik abd rahim n zahazan mohamed ni turut menghuraikan ttg ibadat2 dlm qiamullail..doa2 dan sebagainya...sng cite utk tambahan ilmu bermanfaat utk dunia dan akhirat..jgn lupe bace buku ni...dpt kn kat koleksi umum BP184.3.N55.2007... :)

Ministry of Food - Jamie Oliver

ok..jamie oliver pon one of my favourite chef...bnyk gak la rncangan msakan die kt AFC n TLC chanel..now i tgk 15minute meals kt TLC..honestly i ske cara die masak sbb very humble n agak messy cket...hidang pon atas choping board je..mmg kampong abes la..dlm buku ni bnyk gak resipi mudah utk kite try..n kalau korang nk tau..jamie penah buat kempen kt budak2 skolah ttg makanan sihat...kalo korang penah tgk rancangan tu mmg terbaik la..mesti korg mlopong..x sangka ngan ape yg terkandung dlm makanan yg kite makan hari2..!!..bnyk berkait dgn kehidupan kita n anak2 jugak,. :)
 awal2 pages buku ni..korang akan didedahkan dgn kitchen equipment..lesong batu pon mat saleh pakai jah...!!!..selain tu jamie juga ajar kite cara buat rempah kari sendiri..so lps ni boleh la kurangkan beli rempah kari kt supemaket tu..da boleh buat sendiri..kat page 99 ye..
 kite panggil nasik kerabu..mat saleh paggil rice salad..bezanya kite tarok budu..depa tarok lemon dressing..kerlas kau jah..lepas ni leh la korang gntikan limau nipis ngan lemon ye..felling london gitteww...tp..rasenye kite nye nasik kerabu lg best kot..mane leh lawan kelazatan budu kan..hehhe...btw...kne igt..setiap resipi tu ade keistimewaannya tersendiri..mcm cheese ngan belacan la..
 yg ni plak beger ...mcm biase...mesti sdp ni..so tanak ckp bnyk..sila cuba sendiri k...kalo mls p beli ramli nye..sedap gak tu..
 ohh..this one i x penah mkn lg..GRILLED TUNA..!!..entah cemane rasenye..nmpk sgt2 menyelerakan..mesti sedap ni kan.!!.balik2 mkn ikan slayang,kembong krisi je..ikan ni xde plak jual kt pasar kite ni..alamak..mcm x reti byukur lak ..sorry...sebab nk rase sgt...i bli je tuna flakes kt dlm tin..tp bile da namenye canned food..xde la rase asli..hukhukhuk..kne g klaot sdri la camni..insyaallah ade duit lebih nnt boleh mkn kt keyyell..
 page 272 ni plak jamie ajar kite buat SALSA..bukan tarian salsa ok..korang berpoco- poco dah lah ye..SALSAbila ni kaedahnye sbijik mcm  acar timun nasik minyak je cik senah oi..tggl lagi dorg tambah daon mint..kalo i mmg tak la..gigit daon mint tu mcm mkn chewing gum je rasenye..kalau rase mulut berbau leh tarok bnyk cket daon mint tu..kakakaa..ape2 pon kalo korang nk try..boleh haje..boleh buat kan utk family anda nnt..lps mkn tiup nafas..bau fresh..kan kan kann..
telor rebus again..??.nk wat camne ...da mmg ni antara makanan lepas bgun tido pling popular dalam kalangan manusia sejak zaman piramid lagi..kot.!.xpon sejak zman malayu melaka.hehe...so layan kan je la..






lg 1 dlm buku ni jamie ade ajarkan kite cara buat jagung kepala...kite pon x kurg hebatnye..jagung bakar ...paling best kt batu buruk blakang spital tu..hehehe..kesimpulannya..x rugi pon korang bace buku ni..bnyk resipi menarik boleh di cuba..xde la duk ulang ikan singgang manjang..hehehe..

How To Cook Everything - Mark Bittman



bagi korang yg ske tgk astro 703 Asian food chanel..mesti koRang knl ngan pic sebelah ni kan ??    .............................................................................................>
i ske tgk rancangan die ni...nmpak 'mahal' gitu...antara rncnagn die "how to cook everyting" n "Best recipes in the world"...sakng ni i bkn nk cite psl rancangan tu..korang kne tgk sdri la...cuma i nk kongsi buku
yg kat library unisza pon ade psl MArk Bittman ni..
x sgka library kesayangan ni ade sediakan buku ni..
  
         bg korang yg buta kayu mmg x penah jejak ke
dapor..buku berharga rm96.62 ni boleh la korang jdkan panduan..bnyk resipi mudah n mearik utk dicuba try test..!!..
kalau rase xnk beli mai la pinjam kt library ni.. :)
jom tgk antara resipi2 yg mark bittman tulis lam buku ni..lets check it out..

 
 Cara2  nk rebus telor pon mark bittman ajarkan...resipi page 50 ni mmg sesuai utk semua office mate ku ..hehehe...sbb..tiap2 kali kuar mkn ngan geng2 ramai yg jadikan telor rebus sparuh masak sbg juadah breakfast...tingal lg kicap n lada sulah tu die x letak la lam buku ni..hehe..sedikit info..utk mghasilkan telur rebus yg perfect ade 5 step...kalau nk telor kuning still cair korang rebus antara 3 - 5 minit je dlm air panas tu..:) ..kalao over than 10 minutes leh la gunakan telor tu buat sambal nasik lemak..pon sodap jahh oi...!!

This one is my peberet...homemade beger..!!!..resipi die mmg simple..tp mcm biase la..i ni xde mase nk buat sdri..lg sng p je kepci or bli yy kt pasar mlm..sdp gak..bg korang yg berkerajinan lebih..boleh la try..nnt hantar kt i sket.





 
 resipi page 132 ni mark bittman ajar kite cara2 nk buat WARM SPINACH SALAD WITH BACON....bukan warm cacing ye..heheh..kite kt  mesia ni x kurg hebatnye jugak..kite ade KANGKUNG GORENG BELACAN..KAILAN IKAN MASIN..x kalah..!!..heheh...resipi simple camni pon leh msuk buku kn..lps ni i nk create gak la..so easy ..pesanan penaja..kalau nk beli bacon tu cr yang beef ok..mencari yg halal itu fardhu...:)




korang mesti penah nmpak roti yg keras mcm kayu yg jual kt mydin n giant kan..??..i pggil roti perancis je..org lain x tau la pggil perancis ke..paris ke..kayu golf ke..yg pasti roti tu spisis keras di luar gebu di dlam...bak kate kalau laki korang spisis gatal2 tu leh la balun ngan roti ni..balun2 manja gitu..asal x nginap icu sudehh :) ..dlm buku ni mark bittman ajar cara buat Croutons..kalo korang penah mkn Campbell Soup..ade gak variant yg ade Croutons kt dlm tu..upenye2 roti ni je die dice kan...sedap..p la beli..kreatif jugak mat saleh ni kan...my version cicah air milo je roti ni..sdp gak..kalau rendam ngan air teh pon sodap kot..mcm biskut tawar rendam air teh tu..org dlm pantang ske mkn..hehehe...bg yg gigi palsu atas bawah..jgn mkn camtu je roti perancis ni..keras..kang terpelanting gigi tu susah plak..i tanak btggungjawab hokkay..so letak polident bnyk2 dlu..br uji kekuatan ggi anda..hehehe...

BuKAn SekADar ReSipi

 Asslam guys..lame giler x mengupdate blog ni kan..al maklom la..bizi sgt...tlibat ngan program2 kje lg..kelas..exam..now im free...so dpt la jengah kt blog ni sat.!...mcm biase i ni ske sgt ulas buku2 yg i da bace..niat utk bkogsi ngan u guys sume ape yg mnarik dlm buku2 ni..ok...
1st book is BUKAN SEKADAR RESIPI karya ROZA ROSLAN..musim2 ujan cenggini mmg best kalau bace buku2 yg isinya bnyk berkait dgn pengalaman kita sendiri..knp i ckp camtu..??.

.kalau u guys nak tau..judul buku ni mmg bertepatan dgn ape yg ade kat dlm tu..ada jiwa dlm penulisan sebelum anda membelek ke bahgaian resipi..Penulis juga turut berkongsi pengalaman beliau tentang sesuatu makanan serta 'kebahgian' yang dibawa bersama..paling best kisah NASI GORENG di page 42...mmg terbaik.!
  U know what...i rase kalau u guys bace chapter ni mesti u guys akan terhenti seketika utk mengimbau kembali nostalgia masa zaman kanak2 riang dahulu.. :)..mmg mencuit hati..  Gaya olahan dan penulisan dr penulis mmg membuatkan kita rase dekat dengan situasi yg dicoretkan dlm karya ni..sng cite i sarankan u ols bace sdri..x rugi :) ..mcm biase buku cenggini ade di rak TX - koleksi umum..

                                                                       

Tuesday, 13 August 2013

raya pak lang 2013

wink wink..arini da syawal ke 6 kite semua..arini jgk secara rasminya pak lang msuk opis balik..abeh dah tempoh edah raye pak lang..lemau je rase badan ni bhaa..maka kembalilah pak lang ke gedung ilmu yang maha banyak ni...

  da terlanjur meng-on belog pepagi hari ni.. paklang nk share la cket pengalaman raya pak lang yang tak seberapa ni...kalo korang x nk bace pon pak lang x kesah..tp kalo korang bace sampey abeh pak lang shukee ...ngehngeh...ye la kan ..stiap org ade crita raye die yg tersendiri ;) ..

PETANG MEGANG &  MALAM RAYA

   sehari sblm raye tu paklang msih lg kerje kat opis ni...tik tok tik tok..bos paklnag da blik kmpong..sabah katenyer..tggl 3 org je kt section paklang ni..jam kt tgn ni kalo bleh bckapa lame da die sound pak lang.."ko ni pe kes asik tgk2 aku ni"..mcm la paklang nk tgk sgt jam casio murah paklang ni kan...bak kate pepatah rekaan sdri..badan kt opis..otak da melilau kt kampong paklang ni ha...!!..i tot sume yg kje last puase aritu berkongsi pnglaman yg same kan..??..hehehe..dlm duk tgk2 jam tu sempat jgk pak lang pinjam 5 6 buah buku resipi...kiki..bkn ape sng nk msak spesel raye nnt.. * *diUMUMKAN.. kol doblas da bleh balik..!!...suke yg amat sehh.!!.maka bergeraklah paklang ke kampong halaman...wpon kampong ku itu x de la makan mse smpi 8 jam pejalanan..nk jgk feeling2 blik kpong..bwk kete pon slow2 je smbil psg lgu raye..xleh blah sgguh...

  sesampai di rumah..tkezut berok paklang melihat mak sedara belah ayah da smpi kt umah..skali pekej anak 4 org...plus katenye akan bermastautin di rumah bondaku itu utk 3 ari.!!..amik kau..never mind..raya kn utk eratkan silaturahim...so kite enjoy je..nk tdo ke ape ke xkesah..umah abang kau jgk..asal jgn cuba nk beradu dlm kamarku wpon kontrakmu di rumahku cuma 3 hari...hehe..

   bismillahirrohmanirrohnim..setelah diperkenankan oleh duli2 yg mahamulia raja..-- korang smbung sdri la..pnjg nk tulis every single words pak cik tu. -- ..pe lagi..!!..dum dam dum dam la satu kampong..!..bang sana...bang sini..kreng sana kreng sini...imam yg sdg bertakbir tu  seb baek x mlatah dgr mercun yg maha kuat tu...heyy..budak2 ni..!!..main mercun bknnye reti nk ngajak.!!..pak lang pon x lps kn pluang tgk kemeriah percikan bunga api yg cantek mantek mlm raya itu...

  tibalah saat yg di tuggu..mcm taon2 sudah..paklang antra yg paling sibuk kt dapo..hehe..almaklomla..ade yg ckp paklang pndai msk..sodap...kakakaka..jgn korang nk cebik muke ye..!!..ini btl2 ni..bkn cobaan..sblm stat masak paklang discuss ngan kak long ape juadah nk mkn pg raye nnt..kalo boleh nk yg simple2 je..kalo yg susah2 nnt bimbang jd mende lain plak.!!..x raye la jawabnye..

  da kate nk spesel kan..kne la rajin cri resipi2 mebeles..slps membelek2 buku yg dipinjam ptg td kt libry unisza..hehehe...so kitorg jumpe la resipi rendang ayam...nasik demam panas..eh silap..hujan panas..bahulu and 2 3 lg yg mnarik perhatian utk di cuba..memang terbaik la resipi2 dlm buku tu...sng..sedap..yummy..skali buat je trus jadi..sedap plak tu...memandangkan paklang ni penggemar ayam yg setia..ecece..sng cket nk menjahanamkan ayam2 tu utk dijadikan juadah. :) ..kami mulakn dgn masak rendang...umi paklang plak da msuk tdo..sakit kepala katenye..padahal ngelat je tu..saje nk aniaya anak2 die ni...ok back to our stories..masak rendang ayam..rencahnye x la rumit sgt...mix n blend je sume2 tu..pastu br msk nasik hujan panas tu..pd paklang x la susah sgt masak nasik tu..paling mencabar buat bahulu..!!..first time rasenye paklang buat bahulu malam2 raye cenggini for the rest of my life.!!..azabnye ya rabbi..remeh..tp bile first badge siap..pergh..!!..sedap habaq hang..!!..x kusangka..bahulu yg biasenye main oder kt supermaket kini bleh wat sdri..best2..so pak lang nk kak long pok cube kretifkn cket resipi tu..tarok 3 kaler..jd la bahulu pelangi...kakakaka...comey..gebu n sedap..!..xclusive kt umah paklang je tau..

  siap masak..kami hias plak rumah...deco cket2...kemas sofa..krusi..langsir etc n etc..nnt pg sng tetamu dtg.. :) ..tdo kejap tggu subuh...zzzzzzzzzzz

1 SYAWAL
   x puas tido rasenye..kjp je lelap..usai subuh dan bila takbir bergema...paklang trus jd seorang yg soleh.!.hikghikhik..sayu syahdu je rase..ye la..takbir yg sdg memuji kebesaran Allah itu sdg bersahut-sahutan memanggil muslimin dan muslimat bersama berjemaah..lenggok taranum balaghohnya sgguh meruntun qolbu.. pitching bilal tu x lari sikit..best je dgr..cpt2 paklang bersiap utk ke surau solat sunat raya..alhamdulillah...
  blik dr surau x menyempat nk bersalaman ngan ayah bonda..rumah da kne serbu dek tetamu..kelebihan rumah dekat surau katekan..awal btl2 budak2 ni mai kutip duit raya..!!!..x lame lps tu dtg plak geng2 ummi..abah sume..so sesi bermaafaan antra kami berlaku agak lewat sedikit n secara unofficial...
   alhamdulillah..masakan paklang n kak long mlm td abis licin..ade plak yg request nk rase rendang spesel paklang tu sbb dorg x sempt nk mkn..mmg la sdp da tiru sbijik2 dlm bnuku resipi kan..kakaka....x lame lps tu sesi bertukar juadah bermula..ade jiran2 yg anta nasik dagang..buahan2..tq so much to all the jiran2..

2 SYAWAL
 arini paklang berendek di rumah abang sulong pak lang..esok dorg nk buat rumah terbuka..bako satay beribu cucuk...petg tu paklang n the geng dikerahkn utk cucuk satay..kecut jugak la jari ni ha nk nyiapkan sribu lebih cucukan satay yg sedap tu..tgh duk cucuk satay smpi la tetamu yg x diundang..hehehehe..jahatnye mulut aku nih..kenapa pak lang ckp camtu.??.biarlah rahsia...hikhik..back to our bisness..sehari suntuk duk kt umah abang pak lang tu...kalo korang nk tau..kak ipar pak lang yg sorg tu jaguh dapo jgk..masakn leh tahan kesedapannye..so mse ni la paklang bertindak mcm plankton - satu watak dlm spongebob - utk mencuri resipi kuah satay yg sedap itu..hehehe...alhamdulillah..berjaya juga paklang menyiapkan kuah satay resipi istimewa ciptaan kak ipar paklang tu..lps ni boleh da nk menjual satay kat pasar malam kot..hehehe...

3 SYAWAL
  raye ke 3 ni plak pak lang jd pembakar satay tak bertauliah...sekaligus merangkap tuan rumah..juga x bartauliah sbb bukan rumah sdri..ramai jugak tetamu yg hadir rumah terbuka abang paklang tu..x menang tangan duk membelek satay atas pembakar..tu x tmasuk yg jatuh mase bakar..hagus lidi2..senario biase tatkala proses pembakaran satay apabila dilakukan oleh amatur..nk satay sempurna oder kedai la !!hehehe...antara yg hadir sanak saudara...yang ori ade..yg tiri pon turut serta..sume dtg menyerbu..bile da ramai yg dtg tu paklang pon bnti la jd pembakar satay..nk mkn bako sdri2 ye abang2 adik2 kakak2..self servis...hihihi....duk lame2 dpn bara api ni leh buruk baju raye baru paklang nnt...tq to my eldest bro n my sis in law for the great satay, puding n etc etc..
 pd hari yg same jgk YB baru buat open house kt dewan kampong pak lang...tp paklang x bkesempatan nk singgah..perot da full mkn kt umah abang seharian tu..so ayahda tercinta je wakil kan kami..wakil ke..?..x kesah la..jnji ade wakil...wakil lagi..?..wakil keluarga kami tanda menghormati jemputan..ngehngeh..tektik yg sama juga bagi memenuhi undangan majlis perkahwina yg boleh tahan banyak raye2 ni..

4 SYAWAL
   raye ke 4 ni paklang satu family menghadairi jemputan rumah terbuka kakak yg ke 4 di kota baru...mkn spageti uolss..karbor dioksida...karbonara uuu...mat saleh sgt kakak aku si ustazah yg sorg ni..byg kn dr kuala besut nk ke kota baru mengmbil mase hmpir 2 jam.!.biaenye dlm 45 mnet da smpi..krem kaki paklang tekan clutch..almaklomla ferari 850 paklang tu kn manual..urat betis yg asalnya meliuk lintuk pon da jd ruler besi..tp dr satu sisi pndangan jem kereta bersususn2 camni best jugak..da name raye kn..x sahla xde jem sekaya ni sume..kalo x nk jem jalan kaki je la..x pon duk je kt umah...selain dr spageti ..kakak pak lang jgk msk nasik ape ntah..sedap plus kuih muih yg sedap2 belaka..tq to my sis n bro in law..

  abeh raye kt umah kakak..kami bergerak pula ke rumah pok cik n mok zah kt pasir puteh tepi pantai..pasir puteh je..pntai tu saje je paklang tambah...kt cni mmg best..mse kami smpi tu dihidangkan dgn ketupat bersama nisan tar..sejenis manisan berasal dr thailand..mcm nisan kite je..cume rase die lain cket..sedap weyhh..cara mkn die cecah je ktupat tu ngan nisan tar tu...nk togok pon xpe..kalo korng spisis darat la..pak lang ni jejaka melayu terakhir..cecah manja je ketupat tu..rase die unik..tuan umah plak mcm tau2 je hidung sekelian kami ni sdg diselubungi bau durian..agak semerbak harumnye..- bkn hidung kami ye..rumah die bau durian..heheheh..pok cik pon ajak la kami makan pulut durian..pucuk dicita ulam mendatang.btl ke pepatah paklang ni..arhh..x kesah la..jnji org da ofer mkn durian tu...nyum3
 usai solat maghrib berjemaah yg di imamkan oleh pok cik..kalo paklang cpt paklang sdri jd imam pon ok gak....kami pon dihidangkan pulut durian bersantan bagai itu...sedap giler..one of my favorites food tuu..pulut dereyan.
   kenyang da perot..kami pon sembang2 syawal la kejap..xkn nk trus balik kan..beramah mesra sedikit sebanyak..kaum pempuan plak duk kt mok zah yg agak kurang sihat aritu...

**itulah antara momen raye paklang taon ni...pagi ni paklang da msuk kje da...bermula mlm ni paklang terpakse sumbatkan palotak yg hampir berkarat ni dgn nota2 utk menghadapi test ahad depan..arghh..gatal nk smbung blaja sgt kn..terpaksa la hadap nota2 saiment2 ni sume..***

sehingga itu selamat hari raye dr paklang utk anda semua...tringin jugak rasenye utk membace coretan raya dr anda semua..





 

  

Thursday, 1 August 2013

Tips Temuduga kje Library..

    Holla viewers...korang apply x kje kosong unisza aritu..alaa yg last 2 weeks tu..??..ade kuar kje jbtn libry kn..so memandangkn i pon bermastautin kt libry..rasenye  nk kongsikan beberapa tips or knowledge psl libry utk korang...mne tau kn mse korg intview nnt panel tnye psl libry...at least korg da tau sdikit sebanyak psl libry...

 TARAF JAWATAN

     ok..mule2 korg kne tau ape tu beza antara jwtn pustakawan, pen.peg.perpustakaan n pemb.perpustakaan...kelayakan and any related information about the position..
         Pustakawan ni jwtn kategori pngurusan & profesional...sng ckp bos la...so kalo nk apply kne la ad degree in library science or information management...biasenye degree ni uitm,uiam yg kuarkan...so graduan dr universiti2 ni mmg layak utk apply jwtn ni..
  utk post pen.peg perpustakaan  plak x bukak lg kt unisza ni..so i skip je ye....
     lastly utk jwtn pembntu perpustkaan plak korg at least kne la ade spm..latest syarat nk kne kredit in english...bkn ape sng nnt korg nk interact ngan customer mse duty kt kaunter..kje kt unibesti ni profesor pon ade msuk libry tau...jgn x tau...bg yg skolah agama korang ade arabic adalah satu kelebihan...sbb nnt bile kje korang akn proses buku2 dr middle east...

INFO TAMBAHAN

yg ni utk jwtn pembntu je ye..at least info2 ni  mgkin memberi kelebihan kpd korang mse sesi tmduga nnt..tnjukkan yg korg ade pngtehuan tttg libry..ye la..ramai yg mtak kje kosong skang ni..kne tnjukkan yg korg mmg btl2 nk kje ni..ok la...kalo korg nk tahu..libry ni ade 5 jenis...

1.perpustakaan negara  2. Perpustakaan akademik  3.Perpustakaan awam  4.P:erpustakaan Khusus  5.Pusat Sumber...
   .so unisza libry in under kategori perpustakaan akademik..perpustakaan ngra  yg kt KL tu ha..perpustakaan awam plak mcm libry awam kt tganu...libry desa pon kite kire libry awam ..perpustakaan khusus plak adalah libry yg diwujudkan oleh satu2 organisasi yg bhn2 dlm tu psl orgnisasi dorg je..cthnye libry kt hospital..petronas...spital ade libry ke..??.haaa..ade yg x tau kan..ade je..tp xde la besar mcm public libry...last skali pusat sumber..peranan die same je ngan libry..tp lebih kpd menyediakan sumber2@ bantuan pembelajaran..kt skolah biasenye ade kan...cube igt blik zmn2 skolah anda..hakhak..tu basic jenis2 perpustakaan yg ade kt mesia ni..

   now kite tgk plak bahgaian2 yg ade dlm sesuatu libry..bhgian2 yg menjadikan libry berada dlm pengurusan yg teratur & sistematik...penting ni utk korg tau.

 mengambil contoh libry unisza kami ade - bhgian pntdbiran, sirkulasi, perolehan, katalog, multimedia,dan bnyk lg...so utk korang yg bkl hadir tmduga nnt..rsenye tau sket2 pon xpe da..antaranya term sirkulasi..ape itu sirkulasi..??..sirkulasi ni dlm kate lain perkhidmatan pengguna la..unit yg urus pinjaman,pemulangan dan pembaharuan bahan/buku...tugas2 kaunter...layan customer..front desk.!..so kt cni korg memerlukan communication skills yg elok..jgn berat mulut nk bckap lak..hehe..sbb korg akn services segala mcm jenis manusia nnt..memerlukan kelancaran & kepetahan percakapan..bkn stakat pelajar sje..pensyarah,,pelawat luar dan sebagainye yg dtg kt kaunter tu nnt...ha..kt cni la perlunya kredit english korang tu..mne taknye..buatnye dtg pelawat dr england..profesor2 perubatan..dorg mmg prefer to speak in english ok...xkn nk nyorok bwh klaunte rplak  kn..so praktise cket2..

   lg 1 korang kne tau adalah unit katalog...haaa...jgn silap faham ye..bkn katalog avon ke..cosway pon bukan..leno pon tidak jugak..di libry bhgian katalog ni adalah antara bhgian pnting ..bhgian ni la yg proses buku2,,bahan2.. dgn memasukkan data mengikut standard libry of congress..bkn main key in je..ade peraturan2nye...ha.??.tkejut..??Libry of congress.??.ape tu..?..biskut ke roti..??..jgn panik..relax..rasenye utk bekal intview nnt..ckup la sekadar itu je korang tau..nk detail nnt msuk kje kt cni br kitorg guide u smpi expert ye..hehehehe

  nk nmpk kn korg mmg bminat nk kje kt libry..pe kate korg hafal  la pling kurg 5 pengkelasan libry of congress (LC) ni...total LC sceme ni 20 tau...tu x tmsuk anak2 die lg..boleh beruban rambut nk hafal semua skali...acah je..

 H-Social Sciences
 K- Law
 J-Political Science
 L-Educatin
 M-Music

lupe nk mention kt atas..beza pengkelasan bahan antra libry akademik dan public libry adalah...libry akademik gne LC...public libry biasenye gune DDC -Dewey Decimal..korang x perlu la tau dlu ape itu DDC..panel intview x tnye kot..saje je i nk bg mklumat xtra utk uolss...alang2 da tlintas kt pikiran kan..

GAJI

   stating die ikut dlm iklan yg di kluarkan br ni ye...once korang da hntr application tu mknenye korg da stuju dgn sgala syarat2 tmsukla gaji yg diofferkan..jgn plak korg dtg tebiu nnt mtak jumlah gaji lain plak..makan siku korg nnt..hehehe...yg bestnye tiap2 taon ade kenaikan gaji..mknenye tiap2 taon gaji naik la 1 tangga..taon dpn naik 1 tgga lg...kalo naik pgkat plak merasa la naik 3 4 tangga...naik ttg aje ye..lif xde dlmbab2 gaji ni...tp awas kalo korng kne tatatertib xde lakorang rase sume tu...time kje pangai kne sopan..elok2..jgn lwan tokey..so kne tanam azam kje dgn berdisiplin..jgn culas..jgn tipu mc dan pkra2 yg sewaktu dgnnye... :)

APE YG BEST KJE LIBRARY

  secara personal.kje kt libry ni xde la boring mne pon...same je ngan kje ofis2 lain...kt libry korng akn kje ngan ramai org...staf pon ramai..boleh jd big family kt cni...kalo korg msuk nnt mcm biase la kne raging dlu..gurau je..
 lg 1..kt library ni bnyk majalah2, surat kabar and many more reading materials yg biase korang bace..!..pa&ma..nona..keluarga..jelita..pancing..mastika..al-ustaz...nur..dewan siswa..al-islam...dan MACAM2 JUDUL LAGI..!!.. ..kalo nk beli sdri main beratus jugak kan..so kt cni bleh bace free free je...jimat kan..hehehe..boleh bace smpi putih mata hitam mu.!.hehehe..begitu la penangan keterlimpahan bahan2 bacaan di sini..surat kabar plak..mcm2 ade..kalo korang feeling naik unta padang pasir bleh bace surat kabar dr mesir ..kalo korang feeling duk australia bace la paper mat saleh...
  tu x tmasuk bahan2 elektronik lg..sng cite mcm2 ade..so x rugi kalo korang terpilih kje kt cni nnt...smbil keje korg leh tmbh ilmu pengetahuan...:)

XDE KABEL CANE NK MSUK..!!

  ala..ni semua berbalik kpd rezeki..kalo da mmg rezeki anda berkerja di sini..insyaallah..ade la tu...percaya pd Allah..jd officemate la kite nnt...

Rase2nye tu je la yg bleh i kongsikan..nk kongsi bnyk2 nnt tkot overload plak korang....the rest atas inisiatif korang la plak ye...hal2 kenegaraan tu kalo bleh bce la sket sebanyak utk memntapkan lg sesi tmuduga korang nnt..sehingga itu gud lux too u ya..doa n tawakkal kpd Allah..












Wednesday, 31 July 2013

PuYuH BeRLaDa


  

penah x anda dgr puyuh berkokok..??..sy mmg x penah..kot..sbb kt umah saya kucing je ramai..puyuh x penah bela lg..gegege..ntah
cemane bunyinye pon sy x tau..kok kok kok ke..bah bah bah ke..wallahuaklam..rasionalnye sy post gmbar puyuh ni sbb sy nk share ngan korang resipi yg sgt mudah mggunakan puyuh yg comel ini..kalao korang x mkn puyuh xpe..jgn bimbang..ayam pon boleh jer...asal jgn ko gntikan ngan anak ayam udoh le yer...


 so lets take a look for the recipe - PUYUH MASAK BERLADO -....asik2 mkn keli berlado je..boring weyy..sesekali tukar ngan puyuh pon enak bha..same je kaedahnye kalo korang spisis xleh berenggang ngan paru berlada..nk jugak masak paru kan..boleh jer..ngehngehngeh..

Bahan-Bahan :

5 ekor puyuh - da name puyuh belada..xkn nk taruk itik plak kan...
                        tp mnurut firasatku..ok je kalo nk gntikan ngan ayam,itik 

                        or lain2 binatang berkaki dua..asal halal je kak senah.. nk kerat 4 boleh..nk masak seko2                         pon boleh..then lumurkan ngan garam kunyit sket...alla...mcm nk goreng ikan tuu..
6 tgkai cili  - seenak2nye korang campor la cili merah n cili padi..kalo x tkut buasir tarok skilo pon xpe                         cili tu.. xde yg nk melarang  (tumbuk kasar)
2 bwg besar - kalo bwg tu sebesar gunung..sbijikje pon da ckup. (tumbuk kasar)
3 ulas bwg putih -- Hali cket -- Cili kering kisar (tumbuk kasar)
 Garam n Gula --Minyak Masak --
Cara-cara ::
1. Goreng puyuh smpi golden brown. Ketepikan.
2. Gune je kuali yg same...buang cket minyak..tgglkn dlm kuali dlm 4 ke 5 sudu..tumis sume bahan2 yg korang tumbuk2 manje tu..bile da cantik elok masukkan lah puyuh yg telah korang goreng td..
3.Last skali msukkan gule n garam secukupnye...SIAP..slmt mencube.
  
  
                       

CuCuR RhiNO...

     hye oolls..puase ke x tu..??..kenal x kuih ni ..??..jgn tkejut lak tgk tajuk entry tu...saje je chef nk kasi mat saleh kn sket name kuih yg sedap lg pedas2 manja ni..inilah cucur badak namenye...korg nk pggil cucur kerbau pon boleh jah..terserah..hehe..ni pon salah satu kueh peberet chef amin ...nk buat kuih ni x susah pon..penah ke aku buat kuih ni kt umah..?? ..biarlah rahsia bab kate dato ct nurhaliza..jom layan cara2 nk buat kuih badak ni. ;)

PART 1 : utk wat kulit die |
1 kg ubi kledek...jgn ko pki ubi kayu plak..kang jd badak sumbu kuih tu nnt..
1/2 cwn tpong gandom.
secubit garam..sesudu teh pon ok..agak2 je ye..nk kasi lemak je

PART B : INTI
1/2 kilo isi nyor/kelapa..              6 tangkai cili kering
2 labu bawang besar                   sedikit serbuk kunyit                 
2 ulas bwg putih                          2 sudu minyak masak
3 btg serai                                   garam n gula secukup rase..
1/2 cwn udang kering..                minyak 1 kuali

a a aaaaa..korang blend kan sume skali kecuali kelapa yer..
 
CARA BUAT ::

    Mula2 korang lenyekkan ubi yg telah korang rebus smpi empuk tu...utk dptkan tekstur ubi fluffy..mse korang lenyekkan ubi tu..leh la bygkan korang tgh lenyek muke musuh korang..pasti super lembut ubi tu nnt...hehhe..then masukkan la tpong sedikit demi sedikit till korang dpt doh yg layak utk di gentel bulat2. rehatkan kejap doh tu..

    now kite buat la inti die plak..idopkn api stove tu dlu ye puan2..then pnaskan kuali msukan minyak yg 2 sudu tu..tumiskan bahan2 yg korang blend td...agak2 da sparuh masak tumisan tu...msukkan kepala kelapa plak..kacau beliau seketika..bile da msak msuk dlm bekas n sejukkan..xyah letak lam freezer la..nk gne jap lg ni..letak tepi je kjp..

    amik doh ubi yg korang buat td..bulatkan..kalo korang nk bentuk bujur pon boleh..tiga segi pon terserah..dh korang yg buat kan..tp kne bg name baru la kt kuih tu nnt..ni chef nk ajar cara tradisional..bentuk bulat sfera gitu...korang buat je kaedah mcm nk buat onde2...kalau tgh gentel tu anak2 sibuk mtak susu ke suami ajak p psr ramadan ke..korang dahikan je dgn tepong tu...hehehe..berbalik ke ke proses membuat cucur badak..pastu tarok inti kelapa kt tengah..bulatkan elok2..jgn smpi tkeluar lak intinye tu...nnt jd x jd kuih badak lak...

    Siap sume korang bulat2 kan...panaskan minyak dlm kuali..GORENG la...mcm goreng nuget je kaedahnye...bile da golden brown bleh la angkat n hidang waktu berbuka nnt.. slmt mencube :)







Tuesday, 30 July 2013

Doa Ramadhan ke 21

Doa Ramadhanhari ke 21..credit to kak ida..
jom bace  :)

Lagi kegiatan hina Islam..


Xtau nk ckp ape da skang..mkin hari mkin ramai yg cube dan berani mncemarkan kesucian agama Islam...lepas satu satu..ikut kn hati mahu je maki hamun dorg ni..tp as a MUSLIM xyah la nk ikut prasaan sgt kn..kalo kite mki dorg..dorg buat lg...pd saya (pndpt peribadi saya je ye) kita doakan kn smoga Allah memberi Hidayah kepada mereka2 yg cuba mencemarkan kesucian ISlam ni..kite x penah pon burukkan agama mereka...xpe la..di bulan Ramadhan yg mulia ni..insya allah akan ade la habuan buat insan dlm video di atas...Allah byr cash skang..

Balik Kampung...

    Assalam semua...biasenye sblm berbuka sy layan drama kt tv je..tp smalam terrrrbukak tv al-hijrah..program Cinta Ilmu yg diacarakan oleh Prof Dr. Syarifah Hayaati Syed Ismail..trus layan ssmpi abis program ni..sbb nye Prof ni mrupakan salah sorg pendakwah yg i mmg adore la..cra die mnyampaikan kulliah pon menarik..sng nk faham..lembut bicaranya...manis je + senyum manjang tatkala berbicara..so sy nk kongsikan sidkit sebnayk ilmu yg sempat sempat di absorb dr program ni..smoga kita mendapat manfaat..

- ADAB2 MENJADIKAN PERJALANAN BALIK KAMPUNG SBG IBADAH -
 
1. NIAT yg betul - niat la yg kita blik kmpung tu bukn skadar utk suke2...lebih dr itu kita berniat utk ziarah    ibu bapa, sahabat handai,sedara mara dgn tujuan mengeratkn silaturahim..insyaallah Allah memberikan kita ganjaran pahala.

2.SOLAT MUSAFIR - i pon br je tau bab2 ni..almaklomla...sblm2 ni penah dgr je tp x penah buat..so lps2 ni bleh la praktikkan bersame ye...solat sunat musafir ni same je mcm solat sunat lain2nye..tggl lagi niat solat tu kne la tukar..hukum solat musafir adalah sunat..lakukan solat ini sebelum keluar rumah sebelum memulakan perjalanan..Mohonlah kepada Allah agar selamatkan perjalanan kita,pelihara perjalanan kita smoga semuanya selamat sampai ke destinasi.

3.MEMBACA AL-QURAN - Sblum bertolak tu bace la AL-FAtihah..ayat Qursi..dlm kreta tu kalu nk layan lagu raye sekali2 boleh je kot..hehehe

4.DOA - Oleh kerana kita da ready da blik...sume brg da angkut msuk kreta/bas..rumah da kunci elok2...kita berDOA - Tawakkal tu A'lallah.. (Allahumma antassohib fissafar)...smoga perjalanan kita ditemani Allah dan di berkati sehingga sampai ke destinasi..

Kepada sahabat2 yg akan pulang ke kampung...drive carefully ya..kalo ngantok brenti je kt mne2 R&R..tdo..rehatkn badan sblm smbung pjalanan.. ;)


sumber : CInta Ilmu - Tv Alhijrah - 6.30 pm

Monday, 29 July 2013

Ayam Kicap

  arini mood masak je dtg...mcm di seru2...lg 1 resipi i nk share ngan u ollss..ape..?.ayam msk kicap ..?..yg tu pon nk share ke..??..x kisah la nyah..asal berasap dapo n  kenyang prot da memadai...yg ni resipi khasutk boboi n gegess yg duk umah bujang...yg berfamily pon boleh je kalo nk try...chek chek chek kit dauddddd...

  
Bahan : 1 ekor ayam ( kalo nk buat itik msk kicap pon boleh..kijang ke..plandok ke. )
            1 biji tomato                               
            4 ke 5 sudu kicap ( kipas udang sodap...kalo xde pki
              brand 1 Mesia pon boley..hakahkak.)
             4 sudu sos cili ( i prefer life..sdppp)             
           3 sudu minyak masak ( jgn pki petrol yer..)
               stengah cwn air (sikit jer...kalo bnyk nnt jd sup plak.)
           1 biji bawangbesar (mayang lawo2)
              cili merah ( hiris elok2..kalo nk pedas pki cili padi)
           3 ulas bwg putih
              halia sket
             gula n garam
            daon bwg sbg hiasan..

 Cara2 nyer..::  Tumiskn bwg besar , bwg putih, halia n cili...agak2 da cun bawang tu trus msukkan ayam..yup..ayam.??.kenapa..?..x pecaya.?...lps 5 mnit or ayam da nmpk kuning tu... msukkn semua bahan2...skali harong jer...smbil2 kacau tu sile lah menyayi 2 3 lagu metalica..pop yeyh pon ok jer...sabrlah syg dlm 15 ke 20 minit.. TRY..yum2 ke nyet2 masakan anda tu..hehe...kalo tawar tmbh la gule...tp awas..kalo syg kaki jgn letak sekilo gula plak...hehe...SIAP..!!!..sdg elok kan..mse plating tu tabor2 la daon bwg sket kasi tmbh slera...sng kn..slmt mencuber..