my blog....ameen

Nukilan ku ..kadang2 terkurang sopan..kadang2 terlebih sopan....

Thursday, 18 June 2009

surat kabo...

3 comments:

dakmus said...

pemerhati politik cap ayam nie

dakmus said...

Kisah 2 Civil Eng rebah pengsan.


Disman si Civil Eng sedang berdebat berdebik bersama 2 rakannya, juga dalam bidang yang sama, dalam penentuan bahan, reka bentuk, kos sebuah rangka bumbung rumah.

"Kita masih dalam target 40% untung walau kita guna kayu Cengal. Mengapa perjudikan kuality dan brand syarikat dengan menurunkan kualiti Cengal kepada Merapuh?" Disman dah berbulu.

"Beb. Cengal tak cantik ma. Skang ni, perjanjian dengan pemilik rumah, dia suruh kita buat cantik-cantik. So, syarikat nak ikut siapa? Nak ikut lu ke, nak ikut customer?" bantah Xenan.

Suasana meeting semakin panas.

"Macam ni lah." Rakannya, Hanz, yang banyak membisu dari tadi akhirnya bersuara.

"Kalau kita berbalah, kita kembalilah kepada Al-Quran dan Hadis. Inilah Kepimpinan Ulama."

"Bagaimana?" Soal Xenan dan Disman hampir serentak.

"Ana akan talifon member ana. Ulama Uma Tantawi. Kita rujuk pada dia. Ana loudkan speaker."

Xenan kerut dahi, Disman telan air liur.

"Hello, assalamualaimum."

"Waalaikumussalam. Anta ke tu Hanz?"

"Naam ya Syeikh Uma. Ana la ni. Ana nak bertanya satu perkara la."

"Sila-sila ya akhi. Apa dia?"

"Ana nak mohon pandangan ustad la. Rakan ana dari tadi dok berbalah lagi ni."

"Pasal apa?"

"Pasal pemilihan kayu untuk bumbung rumah. Mohon ustaz bagi cadangan."

"Begini ya akhi. Kita ni perlu rujuk kepada hadis dan dalil. Ana 20 tahun menuntut di Mesir. Ana cadangkan mereka guna kayu Kokka......"

Belum sempat ulama Uma memberikan hadis dan dalilnya, Xenan dan Disman sudah terbalik pengsan.

amin said...
This comment has been removed by the author.